Ruh Sağlığı Alanında Meslekler

Psikolog, psikiyatrist, psikanalist, psikolojik danışman ve sosyal hizmet uzmanı…Ruh sağlığı alanında hizmet vermek, ciddi bir sabır gerektirdiği gibi başarı hedefi de oldukça yüksek bir alan.

Genel olarak büyük metropollerde sisteme bağlı kalarak yaşayan, genç-yaşlı, hemen hemen herkesin ilgi alanındadır ruh sağlığı.

Bu alanı meslek olarak seçecekler için yararlı olmak adına, bir araştırma yapalım istedik;

ÖSS neticelerinin açıklandığı, yüksek lisans başvurularının başladığı bu aşamada ruh hastalıkları alanına ilgi duyan öğrenciler için mesleği yakından incelemekle başladık işe;

Bu alandaki uzmanların, Türkiye’nin, bu meslekte ciddi bir uzman eksiği olduğunu, fakat öğrencilerin iş garantisini yeterli bulmamaları sebebiyle, mesleğe şüpheli yaklaştıklarını ifade ediyorlar. Bu meslekte iyi bir yere gelmek oldukça uzun bir zaman gerektirdiği gibi ayrıcada ruh hastalıkları adı altında onlarca kollara ayrılıyor. Klinik psikologlar, psikolojik danışmanlar, psikanalistler, terapistler ve sosyal hizmet uzmanları bu alanda hizmet vermektedirler. Peki bu bölümlerden birini seçmek için nasıl bir eğitim almak gerekir ?

En çok klinik psikoloji tercih ediliyor

Öncelikle psikolog olmak isteyenlerin, üniversitelerin psikoloji bölümünden lisans diplomasını almaları gerekiyor. Geniş bir eğitim imkanına sahip olan psikoloji bölümü, ülkemizde 31 üniversitede hizmet verdiği gibi 25 alt bölümüde var.

Davranış Bilimleri Enstitüsü Kurucusu Emre Konuk, öğrencilerin genel olarak pratik yapabilecekleri bölümleri seçmelerinden dolayı, klinik psikolojinin en çok rağbet gören bölüm olduğunu söylüyor. Genel anlamda psikoloji  bölümünden mezun olanlara, klinik psikoloji alalnında 2 yıl yüksek lisans imkanı sağlanabiliyor ama, kimi üniversiteler yüksek lisans vermek için bu diplomaya gerek görmüyor. Örnek olarak Boğaziçi üniversitesi kendi vakfinda ek yardım dersleri verirken, Bilgi üniversitesi, psikoloji bilgisi için yeterlilik sınavlarıyla öğrenci almaktadır.

Psikiyatrist açığı daha fazla

Bilindiği gibi ruh sağlığı alanında tıp eğitimi gerektiren bölümdür psikiyatri. Fakat en fazla iş garantisi bu bölüm olmasına ve kendi alanında en yüksek kazanç imkanını sunmasına rağmen, tıp fakültesinden mezun olduktan sonra oldukça uzun bir lisans eğitimi gerektirdiğinden dolayı daha az tercih edilmektedir.

Psikiyatri anabilim dalını tercih eden gençlerimiz, tıp fakültesinden 6 yıl sonra mezun olup, ayrıca dört yıllık bir uzmanlaşma eğitimini aldıktan sonra bu ünvana hak kazanabilmetedirler. Türkiyede yaklaşık 50 üniversite tıp eğitimi vermektedir.

 

Türkiye için yeni bir alan:Psikanaliz

Ruh sağlığını daha değişik bir açıdan araştıran psikanalizin, eski dönemlere ait olduğu bilinsede ülkemizde yeni tanınan bir bölümdür. Üniversitelerimizde tam olarak bu alanın eğitimi bulunmamakla birlikte, bu eğitim yalnızca IPA  (International Psychoanalytical Association) gibi kuruluşların işbirliği yaptığı, İstanbul Psikanaliz Grubu ve İstanbul Psikanaliz Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Derneği gibi kurumlarda bu eğitim verilmektedir.

Tam anlamıyla Psikanalist unvanını alabilmek için, daha önce mutlaka ya psikolog yada psikiyatr olarak çalışmış olmak şartı aranıyor. Çeşitli aşamalardan oluşan psikanaliz bölümünün eğitimi 10 yıllık bir süreç gerektiriyor.

Danışmanlıkta daha çok fırsat var

Öncelikle psikolojik danışman olabilmek için, fakültelerin 4 yıllık “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık” bölümünü bitirmek gerekiyor. Bu eğitimi vermekte olan 18 üniversitenin 16 sında yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlama imkanıda sunulmaktadır. Bu bölümlerden her yıl yaklaşık 800 psikolojik danışman mezun olmakta ve  Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullar, rehberlik ve araştırma merkezleri, Adalet Bakanlığı’na bağlı ceza ve tutuk evleri, ıslah evleri, silahlı kuvvetlere bağlı psikolojik danışma ve rehberlik servisleri, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastane ve sağlık merkezlerinde rahatlıkla iş bulabiliyorlar.

Sosyal hizmet uzmanlığı

Ülkemizde çok yeni yaygınlaşmaya başlamasına rağmen, özellikle Amerikada ruh sağlığı konusunda hizmet verenlerin yüzde 80 i sosyal hizmet mezunlarıdır. Bu alanın eğitimini veren tek okul Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümüdür. Bu bölümü bitirenler “sosyal hizmet uzmanı” veya “sosyal çalışmacı” olarak, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı rehberlik ve araştırma merkezleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumları, SSK, Sosyal Hizmet İl Müdürlükleri, rehabilitasyon merkezleri, çocuk yuvaları, huzurevleri ve cezaevleri gibi kurumlarda rahatlıkla iş bularak iş hayatına adım atıyorlar.

[hana-code-insert name=’orta’ /]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top