İstiridye Yetiştiriciliği

Tarak adı da verilen istiridye,balıkçılarda ve deniz ürünleri restoranlarında rağbet gören bir deniz canlısıdır.Midyeye benzemesinin yanında,çok daha kıymetli ve lezizdir.

Pişmeden çiğ olarak da yenen istiridyenin birçok türü bulunmaktadır.Boy ve türüne göre adlandırılan istiridye ”lüks yemek” olarak nitelendiriliyor.Çok faydalı besin değerininin yanında cinsel gücü arttırıcı olması,bu canlıyı daha da kıymetli yapmakta.

Yetiştirme Koşulları

Temiz suyu seven bir canlı istiridye.Kirli ortamlarda gövdesinde zararlı metalleri toplamakta.Rn ümlü olanı”crassostrea giggs” adı verilen okyanusta bulunan istiridye.Üremesi çok kolay ve bununla birlikte eti de çok değerli.

İstiridyelerin ana öğününü ”fitoplankton” adındaki mikrobik canlılar oluşturuyor.Önce havuzlar oluşturulup ardından bu mikrobik canlılar belirli aralıklarla havuzlara bırakılıyor.Büyük boy bir istiridye yaklaşık 20 ay gibi sürede satışa hazır oluyor.

İstiridye yetiştiriciliği,Avrupa’da oldukça gelişmi durumda.Havuzlarda yetiştirilen istiridyeler,raflar içinde belli periyotlarla besleniyorlar.Avustralya ve Japonya’da ise daha da gelişmiş durumda bu yetiştiriciik.Buralarda yetiştiriciliğin şekli ise sepetler.

Buralarda üretim yapan işletmeler,ürünlerini gelişmiş ülkelere iharç ediyor.Fiyatlar ise uluslararası pazara göre belirleniyor.

Ülkemizde şu an üretimi olmayan istiridyenin başka nimetleri de bulunmakta.Etinin yanında,em kabuğundan hem de incisinden faydalanılıyor.Kauğundaki kalisyum oranı %90 üzerinde olduğundan ilaç yapımında doğal kalsiyum karbonat olarak kullanılmakta.[hana-code-insert name=’orta’ /]

İstiridyelerin Üremesi

Eşeyli olarak üreyen istiridyeler üreme konusunda çok verimli canlılar.Misal olarak,bir istiridyeden üreme sezonunda yaklaşık  100 milyon yumurta alınabiliyor.İstiridye yavruları kuluökahanelerde üretildikten sonra genetik seleksiyon yardımıyla çabuk büyüyenler seçilip çoğaltılmakta.

Türkiye’de istiridye yetiştiriciliği için oldukça uygun deniz alanları olmasına ragmen,bilgi eksikliği yüzünden yetiştiricilik yapılamıyor.

İstiridye Yetiştiriciliğiyle ilgili bir video:

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top