İş Planı Nasıl Hazırlanır?

Bir işe başlamak, zorlu bir süreçtir ancak iyi yazılmış bir iş planı bu süreci sizin için kolaylaştıracaktır. Eğer etkin bir iş planı hazırlarsanız, istediğiniz finansal desteği kolaylıkla elde edebilirsiniz.

Yapmanız Gerekenler :

1-Yürütmeye ilişkin bir özet hazırlamak ile işe başlayın. Yazdığınız özetin içine, işiniz hakkında açıklayacı bir bilgilendirme bölümü, işinizde sağlayacağınız hizmetler, işinizin karşılaşacağı rekabet, mali durum analizi , işinizin hedefleri, amaçları ve diğer önemli bilgileri koymalısınız. İş planınızı hazırlarken bu özet bilgileri diğer bölümlerde açıklamanız gereklidir.

2-Amaçlarınızı, misyonunuzu ve işiniz ile bunlara nasıl ulaşmayı hedeflediğinizi belirtin. Burada, zaman içinde işinizi nerede görmek istediğinizi de belirtebilirsiniz. Başarı anahtarınız olarak bu hedeflere nasıl ulaşmayı planladığınızı ve işinizin neden özgün ve diğerlerinden farklı olduğunu göstermelisiniz.

3-İşinizin nasıl başlayacağını açıklayın. İşinizi yürütecek olan kişiler hakkında bilgi verin, deneyim ve vasıflarından bahsedin. Başlangıç maliyetlerinizi ve işinize başlamak için ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu belirtin.

4-İşinizin önereceği hizmet ve servisleri tanımlayın. Hizmetleriniz hakkında detaylı bilgi verin ve neden sektörde bir farklılık oluşturacağınızın altını çizin.

5-İşinizin dahil olduğu piyasayı tanımlayın ve işinizin nasıl pazarın belli bir kesimine hitap edeceğini açıklayın. Demografik verilerden faydalanın, işinizi kurmayı düşündüğünüz alanın, alışveriş alışkanlıklarından bahsedin. Anket ve araştırma çalışmalarınızdan ve bunların sonuçlarından bahsedin.

6-Tüketici tabanınıza işinizi nasıl pazarlayacağınızı örnekler ile açıklayın. Rakiplerinizden nasıl bir adım önde olduğunuzu gösterin, satış ve pazarlama planlarınızı, stratejilerinizi gösterin. Aynı zamanda, işiniz ile ilgili planlanan kilometre taşlarını gösteren bir bölüm hazırlayın. Burada hangi tarihlerde, neleri gerçekleştirmeyi planladığınızı gösterin. Örneğin açılış yapmayı planladığınız gün ile kilometere taşlarına başlayabilirsiniz.

7-İşinizin finansal planlarından bahsedin. Bu bölümde, bilanço , kar/ zarar analizinizi, nakit akış tablonuzu, ekipman listenizi, gereken yatırımları, borç/kredi taleplerinizi, kâr ve zarar durum analizinizi göstermelisiniz. Ayrıca hesaplamaları hangi olasılıkları dikkate alarak yaptığınızı da burada belirtmeniz gerekecektir.

8-Vergi iadeleri, kira leasing sözleşmeleri, tedarikçi yazışmaları, müşteriler, işyerinizde çalışacak kişilerin özgeçmişleri ve işiniz hakkında önemli sayılabilecek , destekleyici her şeyi iş planınıza ekleyin.

9-Bir kapak sayfası hazırlayın, iş planınızın içeriğini gösteren tabloyu ekleyin ve bunu güzel bir şekilde organize ederek sunun.Yazarken kırışan, buruşan sayfaları düzenleyin. Baştan sona tekrar gözden geçirin.

İpuçları ve Uyarılar :

Çalışmanızda ve sunumunuzda organize olun, pek çok harika fikir kötü organizasyon sebebi ile kaybetmektedir. İş planınıza bir boyut kazandırmanız gerektiğinde tablolar ve grafikler kullanın, öngörümleri ve hedefleri görsel veriler ile sunmak, uzun uzun paragraflar yazmaktan daha çok işe yarayacaktır.

İş planınızı hem profesyonel hem de ilginç kılın. Renkler, grafikler size bu konuda yardımcı olacaktır. Ancak, iş planınızın kalitesiz ve abartı gözükmemesine de dikkat edin.

İş Planı Örnekleri

Aşağıdaki iş planları birer örnek teşkil etmektedir.

[/dcs_ul_list]

 [hana-code-insert name=’orta’ /]

1 thought on “İş Planı Nasıl Hazırlanır?”

  1. abdulkerim kaya

    size açıklamalarınızdan dolayı öncelikle teşekkür ederim ancak ben balık restoranı açmak istiyorum ancak böyle bir örnek bulamadım bunu da koyarsnız sevinirim.:)
    iyi çalışmalar.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top