2013 Volvo V40

Dahili hava yastıkları, güvenlik kıstaslarından biri olarak hem şoförler hem de yolcular için olağan bir uygulama haline geldi ancak İsveçli otomobil üreticisi Volvo’nun, piyasaya sürdüğü Volvo V40 modelinde, otomobilin ön kısmında, herhangi bir çarpışma durumunda yayaları korumaya yardımcı olması için dizayn edilen harici bir hava yastığı bulunuyor.

Volvo’nun yeni 2013 V40 modeli, Geneva Motor Fuarında görücüye çıktı. Firmanın bu yeni modelinde harici hava yastığı özelliğinin yanında, güvenlik odaklı başka özellikler de mevcut. Dermal(haptik) algı özelliği olan direksiyon vasıtasıyla yol tutuş yardımı, arabanın arkasındaki araçları tespit etmek için alarm sistemi, otomatik fren özelliği ile yaya tespit etme sistemi bunlardan birkaçı. Belki de bunların arasında en öne çıkan özellik yayalar için geliştirilen harici hava yastığı. Yayanın tespit edilmesi üzerine otomatik fren teknolojisinin dahi yaya ile çarpışmayı önleyemezse tamponun önündeki sensörler, araba ile yaya arasında fiziki teması tespit ediyor. Kaportanın arkası açılıyor ve eş zamanlı olarak açılan hava yastığı ile yükseltiliyor. Bir kez şişirildiğinde hava yastığı;yükselen kaportanın altına ve ön camın üçte birlik bir kısmına yayılarak yayayı ciddi yaralanmalardan korumayı amaçlıyor.

Volvo’nun kıdemli güvenlik uzmanı Thomas Broberg :  ‘Kimse 2020’ye kadar yeni Volvo’da ciddi şekilde yaralanmamalı ya da ölmemeli.’  diyor. Bu yenilik dünya çapındaki diğer otomobil üreticilerine de örnek teşkil edebilir.

[hana-code-insert name=’orta’ /]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top