İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

Düzenli iş hayatınızın kesintiye uğradığı dönemlerde devlet bazı koşularda sizlere işsizlik maaşı alma hakkı tanımıştır. Tabi devletin sağladığı bu maaşı alabilmek için bazı koşulları yerine getirmek gereklidir.

Bu şartlardan en önemlisi iş yerinden kendi rızanız ve kusurunuzla çıkmamış olmanızdır. İşverenin size karşı olan herhangi bir olumsuz davranışı (hakaret, küfür, tehdit v.b.) durumlarda bunu ispatlamanız durumunda da işsizlik maaşından yararlanabilirsiniz. Bunun dışında işveren tarafından işinize son verilmesi, iş yerinizin çeşitli nedenlerle kapanması ve iş akdinizin süresinin dolması sonrasında işten ayrılmanız durumunda işsizlik maaşından yararlanabilirsiniz.

Bahse konu şartları yerine getiren kişilerle ilgili işveren üç nüsha halinde ‘İşten Ayrılma Bildirgesi’ düzenleyerek, birini ayrılan kişiye, birini işyeri dosyasına, diğerini de gerekli işlemlerin yapılması için İŞKUR’a göndermek zorunda.

İşten Ayrılma Bildirgesi’nin İŞKUR’a ulaşmasının ardından işçinin çıkış nedenlerini ve mevcut şartları inceleyen kurum, söz konusu kişiye işsizlik maaşı verilip verilmeyeceği ile ilgili karara varıyor. İşsizlik maaşı alabilmek için bir diğer önemli nokta ise işten ayrıldıktan sonra en geç 30 iş günü içersinde İŞKUR’a başvuru mecburiyetinde bulunmak. Eğer 30 günlük sürenin sonrasında başvuruda bulunursanız, her geçen gün almayı hak ettiğiniz ücretten yararlanamıyor ve eksik işsizlik maaşı almak zorunda kalıyorsunuz.

İşsizlik maaşı almak için ne kadar çalışmalıyız?

İşsizlik maaşı alabilmek için asgari şart geriye dönük üç yıl içersinde en az 600 gün sigorta primi ödemiş olmanızdır. Eğer 600 günlük bir prim ödemeniz mevcutsa 6 ay boyunca işsizlik maaşı alabilirsiniz. Geriye dönük sigorta priminizin 900 gün olması halinde bu süre 8 aya çıkarken, maksimum olarak 1080 güne karşılık 10 ay işsizlik maaşı alma hakkınız bulunmaktadır. İşsizlik maaşı ödemesi yapılırken alacağınız miktar ise son 120 günlük hak ettiğiniz brüt maaşınızın % 40’ı olarak tespit edilmiştir.

[dcs_postbox id=”5423″ type=”medium-225″ words=”12″ /][hana-code-insert name=’orta’ /]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top