Ticaret Yapmak İsteyenlere

Ticaret (al-sat) işi, ürününüz olmasa bile para kazanmanın güzel yollarından biri. Yeni bir ticari işe başlarken, uygulamaya geçmeden evvel planınızı kesin olarak hazırlamalısınız. Size uygun birçok farklı ticari faaliyet olabilir. Bunlara birkaç örnek verecek olursak; online olarak alım-satım, uluslar arası ya da ülke içinde ticaret. Ancak bu işteki en önemli nokta size uygun olacak işi ve doğru yapıyı seçmenizdir.

Ticaret konusunu biraz daha açacak olursak diyebiliriz ki, siz bu işte aracı konumundasınız. Ürünü bir taraftan tedarik ederek, talep eden tarafa üzerine kendi payınızı da ekleyerek satıyorsunuz. Bu iş modeli özellikle son günlerde, daha az yatırım gerektirdiğinden e-ticaret dükkanlarıyla ya da online işletmelerle popüler hale geldi. Ancak yalnızca birkaç kişi başarının tadına varabilirken, birçoğu bu işten bir kar elde edemedi. Kayıplardaki en büyük sebep kesin bir iş planının olmaması ve buna bağlı olarak gelişen yanlış uygulamalar. Eğer işinize saygınız varsa ve ciddiye alıyorsanız, aşağıdaki temel ilkeleri okumanızı tavsiye ediyoruz.

Endüstri Analizi: Bir iş planı, pazar araştırması ve endüstri analizi ile başlar. Satacağınız ürününüzü sınıflandırarak piyasalara yönelik tam bir araştırma yapmalısınız. Araştırmanız ne kadar sağlam olursa hedef piyasanızı da o kadar sağlıklı belirlemiş olursunuz. Piyasadaki boşlukları görmeye çalışarak o alandaki ürününüzü sunmalısınız. Bu bakış açısıyla başarıyı yakalayabilirsiniz.

Yasal Gereklilikler: Herhangi bir işe başlamadan evvel, tavsiye edilen, ürününüzle ilgili herhangi bir kısıtlama olup olmadığını iyi araştırmanızdır. Dış ticaret yapmayı düşünüyorsanız, ürünün ait olduğu gümrük tarifesi ve gerekli ticari belgeleri iyi etüt etmelisiniz. Eğer yedek parça gerektiren bir ürünse o zaman araştırmanızı parçalara yönelik olarak da genişletmelisiniz. Kurallar konusunda net olun ve onlara mutlaka uyun. Başlamadan evvel doldurulması gereken ne kadar evrak varsa sakın atlamayın ki sonrasında başınız ağrımasın!

Doğru Kaynak: Hedef endüstrinize dair araştırmanızı yaptıysanız, ürününüzü tedarik etmeniz için doğru kaynakları bulmanız gerekmektedir. Aracılık yapacağınız için, kar marjınızı yüksek tutabilmeniz için uygun-ucuz ve güvenilir kaynak bulmalısınız. Birçok tedarikçiyi ziyaret ederek sizin için en uygun olanı seçin. Mutlaka birden fazla alternatifiniz olmalı, tek bir yere bağımlı olarak ticaret yapamazsınız.

Doğru Teslimat: Şimdi de teslimat şartlarını düşünmeye sıra geldi. Güvenilir bir teslimat sistemi kurmak her zaman zor olmuştur. Tedarikçinizden bu işi üstlenmesini isteyebilir ya da tüm organizasyonu kendiniz yapabilirsiniz. Hangi seçeneği seçerseniz seçin, güvenilir olduğundan emin olun. Belirli periyotlarla sistemi kontrol etmelisiniz çünkü aracılık işinde teslimatın zamanında, eksiksiz ve düşük ücretle yapılması oldukça önemlidir.

Muhasebe ve Vergi Konusu: Bu konu her zaman kafamızı karıştıran konuların başında gelmiştir. Hesap tutma yolları ve gerekli vergilerin neler olduğu konusunda da araştırma yapmalısınız. Tecrübeli bir iş adamı size bu konuda fikir verebilir ya da özel olarak yerel firmalardan biriyle size danışmanlık yapması için anlaşabilirsiniz. Bu süreç işinizin oldukça önemli bir bacağı ve herhangi bir yanlış adım sizi gelirinizden edebilir.

Ruhsat –Yetki Belgesi: Güven ve ticaret bir paranın iki tarafı gibidir. Ne kadar çok güven kazanırsanız, o kadar fazla iş alırsınız. Güven faktörü her zaman esastır ve müşterileriniz yetki belgenizi sorgulayabilirler. Müşteriler tarafından onaylanan ve tavsiye edilen bir firma olmak gelecekteki kazancınızı pozitif olarak etkileyecektir.

Yukarıdaki prensipler, yeni ticari faaliyetinize nasıl başlamanız gerektiğinizi belirtiyor. İş planından başlayarak iletişime kadar tüm adımlarınızı baştan yapılandırmalısınız. İletişim kanallarına yüksek önem vermelisiniz, tedarikçileriniz ve müşterilerinizle anlık etkileşim kurabilmelisiniz. Bu şekilde piyasadaki boşluğu fark ederek müşterilerinizin gereksinimlerini yerine getirmiş olursunuz. Başlangıçtaki sıkı çalışmanız, sonrasında size tıkır tıkır işleyen bir sistem sunacaktır.

[hana-code-insert name=’orta’ /]

1 thought on “Ticaret Yapmak İsteyenlere”

  1. aslında ticaretin her hali zordur öncelik iyi bir fikirdir burada güzel bir fikir verilmiş Ama şu bir gerçektir ki. iyi bir fikir ve o fikir doğrultusunda sağlam adımlarla ilerlemektir. Sabır en önemlisidir. Başarı Zamanla Gelir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top