Yeni Tarım Yöntemi: Susuz Tarım

Suyun verimli kullanılması fikrinden yola çıkan Dubai tabanlı Agricel firması, yeni geliştirdiği yetiştirme yönteminde, toprak yerine bir çeşit streç kullanıyor ve bu yöntem yüzde 90 daha az su kullanımına imkan veriyor.

Yıllar içinde, kıt kaynaklarla çiftçilik yapabilmeyi amaçlayan pek çok yeniliğe tanık olduk. Örneğin, alan kısıtlamalarının üstesinden gelen çok farklı çözümlerle karşılaştık ve şimdi de farklı şekilde tasarrufa odaklanan bir konsept karşımıza çıktı. Dünyanın birçok yerinde temiz su, hatta neredeyse hiç su kaynağı bulunmamaktadır. Bu fikirden yola çıkarak, yakın zamanda Dubai tabanlı Agricel firması, yeni geliştirdiği yetiştirme yönteminde, toprak yerine bir çeşit streç kullanıyor ve bu yöntem sayesinde tarımda ihtiyaç duyulan su oranı %90 daha azalıyor.

Kaplama usulü tarımda, bitkiler toprağın içinde değil de, suda çözünebilen hydromembrane, polimer ve hidrojelden oluşan bir birleşim içinde yetiştiriliyor. Bu hydromembrane, su ve gerekli besinleri ekin ortamında emiyor. Onlara erişebilmek için bitkinin kendisi hydromembrane yüzeyine yakın güzel ve kalın olan köklerden bir ağ geliştiriyor. Ozmotik (geçişmeli) sistem yardımıyla besinlerin emme işlemini desteklemek için, bitki aynı zamanda, şeker ve amino asit üretimini artırıyor ve böylece daha tatlı, lezzetli ve vitamin açısından zengin bir ürün meydana geliyor.  Bu arada, hastalık yapıcı mikroplar hydromembrane içine nüfuz edemiyor ve böcek ilacına gerek duyulmadan bitkiler, bakterilere ve virüslere karşı daha dayanıklı hale getiriliyor. Firmaya göre bu tarım sisteminde ayrıca yüzde 80 daha az gübre kullanılıyor.

Agricel’in açıklamasına göre, toprağa dayalı tarımla karşılaştırıldığında daha ucuz olan bu yöntemde, yatırımın yüzde 40’ı ila 70’i arasında geri dönüşüm sağlaması bekleniyor.  Ayrıca 60 gün içinde böyle bir çiftlik kurulabilmesine de online olarak rehberlik ediyorlar. Zirai alandaki girişimciler, bu yöntemi Türkiye’de uygulamaya düşünmez misiniz?

[hana-code-insert name=’orta’ /]

1 thought on “Yeni Tarım Yöntemi: Susuz Tarım”

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top