Altın Çilek Yetiştirme

Altın çilek,çiçekleri sarı,ortası kahverengi olan bir bitki türüdür.Meyvesi ise kendisiyle aynı ismi taşır ve sarımsı bir renge sahiptir. Meyve çoğu toprak türünde yetişebilir ancak, en çok sevdiği çorak topraktır.Büyürken bol bol su ihtiyacı olur bu yüzden susuz bırakılmamalıdır.Olukça narin bir yapıya sahiptir bu bitki.

Yetiştirilen Ülkeler

Orta Amerika,Afrikanın güneyi ile İsrail’de yetiştirilmektedir.Türkiye’de ise küçük çaplı üretimine yeni başlanmıştır.

Yararları

Altın çilek yapısında bol miktarda keroten bulundurur.Bu sayede yaşlanmayı büyük ölçüde geciktirir.Cildi koruyucu etkisi vardır,güneşyen ve zararlı ışınlardan cildi korur.Metabolizmayı hızlandırıp,kan dolaşımını da düzenlemeye yardımcı olur.

Besin Değerleri

Altın çilek, C,B1,B2,B3,Keroten vitaminlerini bünyesinde barındırır.

Nasıl ve Nerelerde Tüketilir

Meyve olarak yiyebileceğiniz gibi,reçel,salata ve  çikolata sosu olarak tüketilebilir.

Muhafaza Etme

Ortalama olarak 7 ºC de %70 – %80 nemli ortamlarda tutulmalıdır.

Neden Altın Çilek?

1.Kar oranının yüksek olması. 2.Ço fazla dayanması.Kaliks içerisinde 20 güne kadar bozulmadan tutulabilir. 3.Kullanım alanları bakımından zengin olması.Çikolata sosu,reçel,salata,kozmetik ve ilaç vb. 4.Ülkemiz iklimine uyumluluk göstermesi 5.Sağlık yönünden oldukça yararlı olması.Gut hastalığının tedavisinde en doğal ilaçtır.Çocuklarda kemik gelişimine yardımcı olup,kadınlarda kemik erimesini önler.Ve de yaşlanmayı erteler.

Altın Çilek Nasıl Yetiştirilir?

1.Dikim aralıkları ortalama 50x110cm olmalıdır. 2.Ekimden önce toprağa trible süper fosfat ya da ahır gübresi atmanız önerilir. 3.Kimyasal gübrelerden pek hazetmez.Kimyasal gübre kullanılmamalıdır. 4.Zararlı canlıları pek olmaz.1 ay aralıklarla karma ilaçlama yapılırsa daha uygun olur. 5.Tek bir bitkisi yılda yaklaşık 3 kg meyve verir.Burdan bir sonuç çıkaracak olursak,güzel bakım sayesinde dekar başına ortalama 5 ton meyve alabilirsiniz.

[hana-code-insert name=’orta’ /]

Örtü Altı Altın Çilek Yetiştirme

Altın çilek ph seviyesi 6-7 olan çeşitli killi topraklarda yetişebilir.

Serada Toprak Hazırlığı Nasıl Yapılmalı?

1-Topraktaki artık ürünler temizlenmeli. 2-Toprağı incelemeden gübreleme yapılmamalıdır. 3-Toprakta herhangi bir hastalık bulunmamalı varsa ilaçlama yapılmalıdır. 4-Toprak derin seviyede işlenmiş olması gerekir.

Seradaki İklim Şartları Nasıl Olmalı?

Fide zamanı nem,büyüme olgunlaşma zamanı da yüksek nem bulunmamalı.Ortalama sıcaklıklar fide zamanı 19C,yetişme zamanı 25C olmalıdır.Aksi takdirde meyve yapımı olmayabilir.

Serada Dikim Öncesi Gübreleme

Dikimden önce toprak analizi yapılmalı ve o doğrultuda gübreleme yapılmalıdır. Suni gübrelemede 55 kg amonyum nitrat + 50 kg TSP+50 kg Potasyum Nitrat + 50kg Magnezyum Nitrat karıştırılıp 13 gün önce toprağa atılır ve 17 cm civarında toprakla karıştırılır.

Seraya Dikiminde ve Büyümesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

1-Fideler 5-6 yaprağa ulaştığında,tek sıra halinde 60*90 aralıklarla dikilmeli. 2-Dikim yapılırken fide torfunun en üst kesimi ile toprak yüzeyi aynı düzeyde olmalı 3-Can suyu verilmeli. 4-Fideler yaklaşık 25 cm olduklarında iple bağlanmalı.Böylelikle bitkinin kalitesini arttırmış okursunuz. 5-Ana gövdede çıkan yan dallar budanıp,dal sayısı ortalama 4 kadar olmalıdır.

Sulama

Bitkinin rengi sabah vaktindeyken sönük ise su istiyor demektir. İlk meyvelerden sonra,hafif topraklarda ve sıcak zamanlarda 3 günde bir,ağır topraklarda 3-7 günde bir sulanması gerekir,az ve sık olarak sulanmalıdır.Damla sulamada başlangıçta,1.5 ton/da su verilmeli,bitki en büyüdüğünde ise 5 ton/da son bulur.

Tohum Atımı

Tohum atımında torf kullanılır. 1-Torf sıcaklığı 20C nem oranı yaklaşık %70 olmalı. 2-Tohum derinliği 0.5-1 cm olmalı.Yaklaşık 1 haftadan sonra çimlenmiş olmalı.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top