Pastane Açmak

Güzel pastalar imal ediyor, brownie`leriniz bulunduğunuz bölgenin fırınlarında satılıyorsa, arkadaşlarınız, aileniz yaptığınız kurabiyeleri çılgınca övüyorsa, pastanecilik belki de denemenizde yarar olan bir iştir. Ancak bu iş ciddi bir yatırım isteyen, önemli bir adımdır. Pastacılık konusunda bir eğitim almamış olsanız da kendi pastanenizi açmayı ve bu şekilde karlı bir işe başlamayı düşünebilirsiniz.Eğer hazırsanız, işte sizlere bu işe başlamak için atılması gereken adımlar :

ADIM 1: Bir iş planı oluşturun. Beklenen harcamalar, potansiyel kar marjı, pazarlama faaliyetleriniz, planlarınız vs. Hepsini iş planınıza ekleyerek hem uzun vadeli planlarınızı oluşturabilir hem de satışını gerçekleştireceğiniz mamülleri belirleyebilirsiniz. Eğer ürünlerinizi yerel pazarlarda, internette ve farklı dükkanlarda da satmayı düşünüyorsanız, bunu planlarınıza eklemelisiniz

ADIM 2: Mali durumunuzu değerlendirin. işinizi kurmak , işyerinizi kiralamak ya da satın almak için borca girecekseniz , iyi bir krediye ihtiyacınız var demektir, aynı zamanda elinizde bir miktar nakit bulundurmak da size yardımcı olacaktır. Yeni bir işi finanse etmenin değişik yolları vardır. Çeşitli devlet desteklerinden faydalanabilir, ailenizden yardım alabilir ya da başka yatırımcıların desteğini kullanabilirsiniz

ADIM 3: İçinde bulunduğunuz toplumu ve yerel kuralları iyi değerlendirin. Fırın açmak için yerel belediyelerin farklı kuralları olabilir. Bunun yanısıra, çevresindeki dükkanları inceleyin. Işyerinizin bulunduğu yerde iş yapacağından emin olun. Lokasyon seçmek son derece önemlidir. Örneğin sahipleri emekliye ayrılmakta olan bir pastaneyi devralmayı düşünürseniz, bu sizin için pek çok şeyi daha kolay hale getirecektir.

ADIM 4: Neler pişirmeyi sevdiğinizi kendinize sorun. Pek çok pastane sadece kek veya belli bazı şekerlemelerde uzmanlaşmıştır, bazıları ise her şeyi pişirir. Eğer her türde hizmet vermek sizi zorlamayacaksa, devam edin. Ancak eğer sizin uzmanlığınız pasta süslemek ise, öncelikle bu şekilde başlayıp, zaman geçtikce, yetenekleriniz geliştikce, yeni elemanlar işe alındıkca, işinizi genişletebilirsiniz.

ADIM 5: Bir kez lokasyonunuzu belirledikten sonra, işyerini kiralayın veya satın alın. Bir emlak komisyoncusundan veya emlak avukatından bu konuda destek alabilirsiniz. Aynı zamanda yerel sağlık müfettişlerinden, işyerinin mutfak olarak düzenlenmek üzere uygun olup olmadığı konusunda görüş de almanız gerekecektir. Bunun yanısıra gerekli araç gerecin, pastanenin yeri konusunda da onay alınması gerekecektir.

ADIM 6: Mutfak ekipmanlarının tedariğini sağlayın. Ekipmanları bir şekilde finanse etmeye veya nakten satın almaya ihtiyacınız olacaktır. Eğer bütçeniz kısıtlıysa, kapanmakta olan restaurantlar ile görüşebilirsiniz. Aynı zamanda, internet size bu tür ekipman bulmanızda yardımcı olacaktır. Ekipmanlarınızı da tedarik ettikten sonra, artık son teftiş için hazırsınız demektir.

ADIM 7: Sağlık Kontrolünden geçin. Bazı ülkelerde , mutfak açmak için sağlık kontrolüne girip, çeşitli onay ve izinleri almak gerekmektedir. Eğer zaten var olan bir işletmeyi devralıyorsanız, sağlık kontrolünüz ile işyerinin eski izninin süresinin uzatılması için basvuruda bulunabilirsiniz. Eğer portatif bir gıda ünitesi kuracacaksınız (fuarlardaki yiyecek standları gibi ) bu durumda bu portatif gıda ünitesi için de ayrıca izine başvurmanız gerekecektir. Yerel idareniz ile irtibata geçerek ihtiyacınız olan tüm izinleri öğrenin.

ADIM 8: Promosyon ürünleri hazırlayıp, yeni pastane işiniz için bir websitesi düzenleyin. Tüm gerekli yasal izinleri aldıktan sonra işletmeniz için uygun bir isim ve logo bulmanız gerekecektir. Üzerinde irtibat bilgilerinizin ve ürünlerinizin yer aldığı iş kartları, broşürler ve bir web sitesi kurun. Eğer herhangi özel , farklı bir servisiniz varsa, bunu da mutlaka belirtin. Kutularınız, etiketleriniz ve poşetlerinizin üstünde mutlaka logonuzu kullanın, böylece müşterileriniz logonuzu gördüğünde sizi ve lezzetli ürünlerinizi hatırlasınlar.

ADIM 9:  Çevre halkının yeni işyeriniz hakkında, büyük açılışınızdan önce haberdar olmasını sağlayın. Yerel basına el broşürleri göndererek yeni işyerinizden bahsedin ve indirimleriniz, yeni servislerinizi vs. de ekleyerek bunu sürekli hale getirin.

ADIM 10: Yerel işletmeciler ve dernek yöneticileri ile görüşün. Ticaret odasının etkinliklerine ve toplantılarına katılın. Hatta bu toplantılara gelirken yanınızda bir kek, pasta vs.. getirin. Ürünlerinizi promosyon olarak ücretsiz dağıtıp, herkesin denemesini sağlayın.

Pastane Açma Maliyeti

Her şehre,konuma ve büyüklüğe göre değişkenlik gösterse de 40.000- 100.000 TL arasında değişmektedir.

Pastane Açma Şartları

a)Kapalı alanı en az 60 m2 olacak.

b)Bay ve bayanlar için en az iki adet tuvalet olacak,(Bedensel engellilerinde kullanabileceği
şekilde düzenlenecek.)

c)Sanayi tipi bulaşık makinası,ve yağ tutucu takılacak lavabo altına.

d)Klima,Jeneratör bulunacak,bacaya bağlı ocak üstünde davlumbaz olacak.

e)Mutfak kısmı duvarlar komple fayans olacak.

f) Mutfak kısmı üç bölümden oluşacak ve hijyenik şartları taşıyacak.

g)Binanın dışından baca çıkarılmayacak,çıkarılması halinde o parsel içerisinde bulunan binadaki
bağımsız bölüm sahiplerinden izin alınacak ve baca kamuflaj yapılarak binanın renginde
boyanacak

h) Mutfakta sıcak su tertibatı ve sıcak su bulunacak

ı)Salondan ayrı bir yerde hizmetliler için bir soyunma odası veya dolabı bulunacaktır.

i)İşyerinin durumunu gösterir detaylı yerleşim krokisi çizdirilecek teknik bir kişiye.
Bu yerleşim krokisi izinsiz değiştirilemeyecek.

j)Sulu filtre gerektiren fırınlarda mutlaka aboneye bağlı ayrı bir su sayacı takılı olacak.

Gerekli Belgeler

1-Nüfus cüzdanı sureti ve ikametgah senedi .(muhtarlık tasdikli)

2-2 adet fotoğraf

3-Tapu fotokopisi

4-Yapı kullanma izni kağıdı

5-Kiralıksa Kira mukavelesi aslı veya Noter tasdikli sureti

6-Vergi levhası fotokopisi

7-İlgili Esnaf odası veya Ticaret odası kaydı fotokopisi

8-Ustalık belgesi meslek dalına göre

9-Sigorta veya bağ kur belgesi ,yada emeklilik cüzdanı fotokopisi

10-Çöp konteynır alınacak ve faturası

11-İşyerinde su abonesi kartlı sayaç takılacak

12-Aynı adrese daha önce verilmiş Açma ruhsatı varsa Belediyeye geri iade edilecek

13-İtfaiyeden yangın önlemi alınmıştır raporu gelecek

14-Emniyete kimlik bildiriminde bulunduğuna dair kimlik bildirimi belgesi fotokopisi

15-İmza sirküleri,Ticaret Sicil gazetesi fotokopisi (Şirket olması halinde )

16-C.Savcılığından yeni tarihli sabıka kaydı

Dipnot: Bu kriterler ve gerekli belgeler sadece bilgi amaçlıdır.Kesin bilgiler için bulunduğunuz belediyenin ilgili yerlerine başvurunuz.

[hana-code-insert name=’orta’ /]

4 thoughts on “Pastane Açmak”

  1. ben pastane açmak istiyorum ama sermaye konusunu bilmiyorum ne kadar gerekli birde bailik almak mantıklımı alırsak belge onlardan mı oluyor acaba

    1. bayilik almak yerine marka olmayı denerseniz bence daha güzel olur . Kısa akılda kalıcı bir isim bularak pastahane açabilirsiniz. Zor bir şey değil marka siz olursanız. İsim bayilik için çok para isterler, paranız boşa gidebilir. Müşteri isime değil kaliteye, hizmete, temizliğe, güleryüze ve ilgi alakaya bakar. Bunlar eksiksiz uygularsanız piyasada bir numara olursunuz ..

  2. deniz kocabay

    ekmek fırını ve pastane birarada açmak istiyorum. İİstanbul kadıköy yakasında olacak. Ne kadar finansmana ihtiyacım olur, bilgi almak istiyorum.

  3. Merhaba.
    Ablamın işletmesi için onun adına bir pastane açma düşüncem var. Fakat geçmiş zamanda birinden gıda üzerine bir yer açacaksan Ziraat Fakültesinden bir bölümün ya da Gıda Mühendisliği gibi bir bölümün diploması gerek diye bir şey duymuştum. Bu doğru mudur? Bu konuda bilgisi olanlar beni aydınlatırsa sevinirim.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top