Nasıl Kitap Editörü Olunur?

Bir kitap editörü olarak çalışmak size iki kariyer fırsatını aynı anda sağlar. Yazarların, basıma hazır el yazısından oluşan taslaklarını, gramer hataları ve hikayenin gidişatı bakımından kontrol ederek onlara yardım edebilirsiniz. Aynı zamanda yayınevinde birçok farklı görevi üstlenebilirsiniz. Örneğin kitap tekliflerinin ve örnek fasılların incelenmesinden sorumlu olabilirsiniz, yayınevinin metin haklarını yazardan alıp almaması konusunda karar verebilirsiniz. Ayrıca okuyuculara cazip gelen ya da gelmeyen hikaye, roman ya da kurguların neler olduğuna karar verebilirsiniz. Ancak kendi başınıza yahut bir yayınevi için çalışmaya başlamadan önce, nasıl kitap editörü olacağınızı bilmeniz gerekiyor. Her alanda olduğu gibi bu alanda da bilgilerimizi sizinle paylaşıyoruz.

 

1-Kitap düzenlemesine dair uzmanlık sınırlarınızı belirleyin

Hangi tip düzenlemeye ilgi duyduğunuzu saptayın ve kariyer planlaması yapın. Örneğin basıma hazır nüshaları gramer hataları yönünden inceleme konusunda uzmanlaşmak isteyebilirsiniz. Yahut taslakların konu ve sürükleyiciliği konularında yazarlarla ortaklaşa çalışmaya ilgi duyabilirsiniz.

 

2-Üniversite mezunu olmalısınız yahut sertifika edinmelisiniz

İşverenler sizin en az, Türk Dili ve Edebiyatı, İletişim ya da Gazetecilik gibi 4 senelik bir fakülte bitirmenizi tercih edeceklerdir.

Bu yüzden gençler özellikle siz amacınıza uygun olarak bir bölüm seçin ve derecenizi alın. Aynı zamanda istenilen kurslara devam ederek tamamlayın, sertifikalar edinin.

 

3-Pratik kazanın, tecrübe edinin

Okulun gazete ya da dergilerinde editör olarak çalışın. Öğrenciler tarafından hazırlanan makaleleri düzenlemekle başlayın.

Bir yayın evine stajyerlik için başvurun. Bir editörün denetiminde çalışarak mesleğin farklı açılarını ondan kapmaya çalışın.

Özellikle okul zamanlarında çalışan kimselerin daha çalışkan ve hevesli olduğu düşünülerek iş görüşmelerinde tercih edilir bunu unutmayın!!

 

4-İşe en alt seviyeden girerek emin adımlarla yükselin

Bir editör asistanı olarak işe girmek, editörlük kariyerinizde uzmanlaşmanız için bir sıçrama tahtası olacaktır.

Yayınevinde, yayım asistanı olarak çalışmak pratik kazanmak için bir yol. Bu görevinizde bağımsız çalışan yazarlar tarafından yayınevine sunulmuş, önceden talep edilmemiş taslakları okuyarak, yayınlanmaya değer olup olmadığına karar verebilir ya da dizgi kısmında da çalışarak işin başka bir boyutunda da tecrübe kazanırsınız.

Editör asistanı olarak, el yazı taslaklarının, basılabilir kitap haline gelmesi için yazarlar ve acentelerle bir arada çalışabilirsiniz.

İpuçları

Editörler için düzenlenen, profesyonel birlikler ve organizasyonlara katılın. Sektördeki farklı isimlerle yakından ve birincil olarak kontak kurabilir, editörlük alanında farklı iş fırsatlarını da bir arada yakalamış olursunuz.

[hana-code-insert name=’orta’ /]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top