Profesyonel Aşçı Olmak

Seth Godin’in Linchpin adlı kitabında: “Gelecek gerçek aşçılarındır, sahte aşçıların veya bulaşıkçıların değil. Sahte aşçı bir sanatçı değildir bir talimatı, bir yemek tarifini izler ve uygular. Ancak gerçek aşçı bir sanatçıdır. Yeni pişirme yöntemleri bulur, yeni yemekler, sunumlar oluşturur ve bunlarla karşısındaki kişiyi etkiler.” şeklinde yazmaktadır.

Küçük iş şahipleri başlarında aşçı şapkası taşırlar, bu aslında daha çok bir bulaşıkcı şapkasıdır. Peki siz zamanınızın ne kadarını mutfakta gerçek bir aşçı olarak geçiriyorsunuz ? Dehanızın ne kadarını mutfakta kullanıyorsunuz ?

Elbette ki kirli işlerin de bir şekilde yapılması gereklidir. Ancak arada bir içinizdeki gerçek aşçının belli aralıklarla ortaya çıkmasına izin vermezseniz, hiçbir zaman  “sahte aşçı” olmaktan kurtulamazsınız ve hep de can sıkıcı işler ile uğraşmak zorunda kalırsınız . Bu sizin içinizde gizli kalmış yeteneklerin ortaya çıkması için uygun bir yol değildir.

İş hayatında başarılı olmanın 2 yolu vardır :

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • 1. Standart ve sıradan olmak ancak fiyat açısından rekabetçi olmak
    • 2. Daha hızlı, farkedilir, daha insancıl ve değerli olmak

[/dcs_ul_list]

Tahmin edin bunlardan hangisi daha çok para etmektedir. Evet, elbette ki içinde yaratıcılık daha fazla olan.

Gerçek Bir Aşçı Olmak İçin İpuçları:

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • 1. Yemekleriniz ile oynayın, tarifler ancak aşçılığı yeni öğrenenler için gereklidir. Ancak bunlar sadece birer yol göstericidir. Kendinize daha çok güvenin. Birbiri ile uyuştuğunu düşündüğünüz şeyleri deneyin. Yeni gurmeler başkalarının tariflerini izleyerek ortaya çıkmazlar.
    • 2. İstediğiniz usta olun. Gerçekten yapmaktan zevk aldığınız şey nedir ? Eğer imkanınız olsa bütün gün ne yapmak isterdiniz. Cevabınız içinizde gizli kalmış yetenek ve isteklerinizi ortaya çıkaracaktır. Bunu bulunca deneyin ve içinizdeki yeteneklerin ortaya çıkmasına fırsat verin.
    • 3. Anlık hazlarınızı bırakın. Bunlar gerçek zamanınızı alırlar ve bağımlılık yaparlar. En önemlisi de tutkunuzu yok ederler. Tutku sizi besleyen şeydir, sizi ayağa kaldırandır. Ne zaman havlu atmayı düşünseniz, sizi tekrar harekete geçiren şey tutkudur.
    • 4. Mükemmeliyetçiliğe hoşçakal deyin. Kendi kendinizi eleştirin. Mükemmeliyetçilik, yaratıcılığın düşmanıdır, onu yok eder.
    • 5. Çalışın, çalışın, çalışın. “Gerçek ustalar olmuştur ,  doğamamıştır.”  Bir ustanın yeteneklerinin sadece %1’i doğuştandır, geriye kalanı ise sonradan kazanılmıştır. Çalışın ve deneyin.
    • 6. Cömertçe paylaşın. Bilginiz ve yetenekleriniz sadece size ait değildir. Herkesindir. Eğer bildiklerinizi paylaşmassanız, onlara sıkı sıkıya bağlanırsanız, gelişemezsiniz. Egonuzdan kurtulun.

[/dcs_ul_list]

Peki tüm bunlar için nasıl zaman ayıracaksınız. Örneğin her sabah 1 saat erken kalkabilir, akşamları 1 saat az TV izleyebilirsiniz. Ancak bunu mutlaka organize edin.

[dcs_postbox id=”2648″ type=”medium-225″ words=”12″ /][hana-code-insert name=’orta’ /]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top