Doktor Olmak

Doktor olmak mı istiyorsunuz? Öyleyse,uykusuz gecelere,bitmeyen nöbetlere ve karşılaşacağınız binbir türlü zorluğa şimdiden kendinizi hazırlamanız gerekmekte.

Doktorluk mesleğinin,insanların hayatındaki önemi tartışılamaz.Temelinde insan hayatına yardım amacının olması bu mesleği diğer mesleklerden ayıran en büyük özellik.Ne kadar zor bir meslek olarak görülse de,bu zorlukları katlanılabilir kılan,hatta tamamen unutturabilen bazı değerler de mevcut.Yardıma muhtaç insanlara yardım edebilmenin verdiği haz burada en değerli kriter olsa gerek.Sağlığına kavuşmuş tek bir hastanın mutluluğu bile, size tüm sıkıntılarınızı unutturabilir.

 

Nasıl Doktor Olunur?

Doktor olmak için ilk şart, üniversiteye geçiş sınavı olan ÖSS’den iyi derecede bir puan almanız gerekmekte.Yeterli düzeyde bir puan ile istediğiniz bir üniversitenin tıp fakültesine giriş yapabilirsiniz.Tıp fakültesinde 6 yıllık bir eğitimin ardından.Mezun olarak “pratisyen doktor” ünvanını almaktasınız.”Uzman doktor” olabilmek için,üniversite sonrası TUS sınavına girerek,en başarılı %5-10’luk bir doktor kesiminde yer almalısınız.TUS sınavından alacağınız başarıya göre de,uzmanlık alan seçimi yapmanız gerekmekte(dahiliye,cerrahi,üroloji,kardiyoloji,çocuk vb.).Uzmanlığa hak kazandığınız takdirde 2-4 sene süren bir asistanlık sürecinden sonra,”uzman doktor” ünvanına sahip olmaktasınız.

 

Ne Kadar Kazanırım?

Devlet kurumlarında çalışabileceğiniz gibi özel hastanelere de geçiş yapmanız mümkün.Devlette uzman bir doktorun maaşı döner sermaye+ek ödeneklerle beraber 5.000-10.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.Pratisyen doktorlar ise ortalama 3.000-5.000 TL kazanmaktadırlar.Aşağıdaki tabloda,doktorların son yıllardaki ortalama kazançları verilmiştir.

 

Doktorluk Mesleğinin Geleceği

Doktorluk mesleği 2018 yılına kadar çok hızlı büyüyeceği düşünülmekte.Hala ülkemizde doktor başına düşen kişi sayısı istenilen düzeye ulaşmamış durumda.Son verilere göre 74 milyon nüfusa sahip ülkemizde 1 doktora 633 kişi düşmekte.Avrupa’da ise bu rakam, ortalama 300 kişi civarındadır.

Sağlık sektörümüzde makineleşmenin ve teknolojinin yaygınlaşmasıyla beraber,dışarıdan gelen hasta turist sayısının da büyük oranda artış sağlayacağı düşünülmektedir.

 [hana-code-insert name=’orta’ /]

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top