Kendi İşinizi Kurun!

Kendi işinizi kurmak son derece sorumluluk gerektiren bir süreçtir. Her şey yerli yerine oturana kadar, hayatınızın kuracağınız iş olacağını önceden hesaba katmanız gerekmektedir. Hemen işe dalıp para kazanmaya odaklanmadan önce, her şeyi planlamalı, organize etmeli ve buna göre harekete geçmelisiniz.

Nasıl Başlanır?

Gün içerisinde karşılaşabileceğiniz tüm problemleri düşünüp, bunları nasıl çözeceğinizi planlayın.

Kendi fikriniz ile işe başlayın. Pek çok küçük firma hali hazırda var olan bir ürün veya hizmeti, daha efektif ve ekonomik göndermenin ya da ürünü farklı bir ihtiyacı giderecek şekilde düzenlemenin bir yolunu bulmaktadır.

Bir iş planı düzenleyin. Çok detaylı olmasına gerek yok. Vereceğiniz ürün veya hizmette neleri değiştireceğinizi, size bunun üretiminin  ve teslimatının ne kadara mal olacağını gösterin. Sabit ve değişken giderlerinizi belirleyin, potansiyel pazarı, rakiplerinizi, pazar paylarını , sizin beklenen müşteri hacminizi belirtmeniz gerekecektir. Aynı zamanda size engel teşkil edebilecek durumlar varsa, bunları da analiz etmenizde fayda var.

Finansmana ihtiyacınız olacak mı, buna karar vermelisiniz. Maliyetlerinizi nasıl karşılayacaksınız, banka kredisi mi alacaksınız, yoksa kendi birikiminizi mi kullanacaksınız? Ayrıca, işinizden kendinize ne kadar maaş alacağınızı da belirlemeli ve tüm bunları iş planınıza eklemelisiniz.

Pazarlama planınızı oluşturun.  Pazarlamaya ne kadar ihtiyacınız var ve bunun için nasıl bir bütçe ayıracaksınız. Ürün-müşteri-rakip analizi, size nasıl bir pazarlama faaliyetine girişeceğiniz konusunda yol gösterecektir.

Altyapınızı erkenden oluşturun. Müşterilerinizin kayıtlarını düzgün tutun, iyi bir arşiv sistemi geliştirin, defterlerinizi güncel tutun. Küçük işletmelerin en değerli varlığı müşterileridir. Onların kayıtlarını tutmazsanız, işletmenizin değeri bir hurdadan farklı olmaz.

Öne çıkın ve işinize başlayın. İşinizin karlı olacağından emin olduktan sonra, başlangıcınızı yapın. Geleceği düşünün, zamanın ilerisinden gidin, işinizi nasıl geliştirebileceğinizi ve nasıl yeni müşterileri çekebileceğinizi planlayın. Bu şekilde, gelecek için hazırlıklı olmuş olursunuz. Başlangıçta para harcamak yerine para kazanmaya odaklanın. Para harcamak zorunda kalmadan ne kadar para getirebilirseniz, bu size ne kadar karlı bir işiniz olacağına dair ipucu verecektir.

İnterneti kullanın. Size rekabet avantajı sağlayabilecek her türlü teknolojiyi kullanın. İnternet müşteriler için bir araştırma aracıdır. İnternet sayesinde gelecek müşterilerinizin sizin hakkınızda bilgi sahibi olmasını sağlayabilir, onlara hangi konularda rakiplerinizden daha avantajlı olduğunuzu gösterebilirsiniz.

Ödemelerde esnek olun. Ürün ve hizmetleriniz için ödeme koşullarını olabildiğince uygun yapın. Nakit taşımak günümüzde riskli hale geldiğinden pek çok kişi, kredi kartları  ile ödemelerini gerçekleştirmektedirler. Eğer bir internet siteniz var ise, paypal ile ödeme de alabilirsiniz. Bunlar için gerekli kurulumları gerçekleştirin.

Yeni bir elektronik kredi kartı makinası edinin. Bu makinayı mümkünse, bir banka yerine bir toptancıdan edinmeye çalışın. Bankalar genelde sizden yüksek kira bedeli talep edeceklerdir.

Başarı İçin İpuçları

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Ücretsiz kaynakları kullanın. Yerel kütüphanenizden, ticaret odasından, internet sitelerinden küçük işletmeler ile ilgili işletmenize fayda sağlayabileceğiniz çeşitli konularda bilgi edinebilirsiniz. Bu yerlerden bilgi edinmenin yanısıra eğitim, mali yardım, network kurulumu gibi konularda da yardım alabilirsiniz.
    • Unutmayın ki, işinizi uçuşa geçirmek zaman alacaktır.  Pek çok iş kolu hemen size kar sağlamayabilir. Özel hayatınızı da bu doğrultuda şekillendirin, kendi işinizin patronu olabilmek için pek çok fedakarlıkta bulunmanız gerekecektir.
    • Ödemeleri kolaylaştırın. Kredi kartı servisi sağlayın, aylık ödeme planları düzenleyin, bir alana bir hediye şeklinde indirim kampanyaları organize edin.
    • Her zaman çok fazla para harcamadığınızdan emin olun. Uzun bir süre nakit ihtiyacı çekebilirsiniz.
    • Eleman alımı yaparken, görüştüğünüz kişiler hakkında gerekli tüm bilgileri alın . Size kendine ait doğru bilgiler verdiğinden ve kimlik numarasının, sigorta numarasının doğruluğundan emin olun.

[/dcs_ul_list]

Uyarılar

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Kendi işinizi yürütmek oldukça zaman alıcı bir uğraştır. Patron siz olduğunuz için işyerinden kolay kolay ayrılamazsınız.
    • Kendinize biraz zaman ayırabilmeye çalışın. Ailenize yeterli zaman ayırabildiğinizden, katıldığınız egzersiz programını atlamadığınızdan emin olun.
    • İşinizi yaparken biraz da eğlenmeye çalışın, işinizden zevk alın.
    • Size normalden fazla arkadaşça davranan kişilere karşı uyanık olun. Size tuzak kuruyor olabilirler.

[/dcs_ul_list]

[hana-code-insert name=’orta’ /]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top