Yatırım Yapılabilecek Sektörler

İş dünyasının önde gelen dergileri arasında yer alan Capital, yeni iş kurmayı hedefleyen girişimcilere yol haritası olması için başarılı iş adamlarına ‘İlk kez bugün kendi işinizi kuracak olsaydınız ne yapardınız’ sorusunu yöneltti. Capital Dergisi’nin yaptığı araştırmada ünlü iş adamlarının verdiği yanıtlar bir hayli ilginç ve ses getirecek nitelikte..

 

Hiç kuşkusuz günümüzde girişimcilerin en fazla sıkıntı çektiği ve kafa yorduğu konu, hangi alana yatırım yapılacağıyla ilgili. Geçmişle mukayese edildiğinde, iyice globalleşen dünyada yeni bir kurmak ve iş alanı yaratmak bir hayli zorlaştı. Tıkanan bu sürecin çözümünün ne olacağını araştıran Capital Dergisi ise, deneyimli iş adamlarının günümüzdeki ticari yaşama bakışlarına ışık tuttu.

 

Parlayan yıldız kimya sektörü

Temeli 1944 yılında İstanbul Ticaret olarak atılan ve günümüzde ülkemizin en önemli sanayi kuruluşlarından biri olan Borusan’ın kurucusu Asım Kocabıyık, ileri teknoloji kullanılarak yeni iş alanları oluşturulması gerektiğini söyledi. Ana faaliyeti çeliğin yanı sıra, enerji, telekominikasyon ve lojistik alanında da hizmet veren Borusan’ın aynı zamanda şeref başkanı olan Kocabıyık, kimya sektörünün günümüzün parlayan yıldızı olduğunu düşünüyor. Yeni bir istihdam alanı olarak kimyayı işaret eden Kocabıyık, bu alana yapılacak 500 milyon dolarlık bir yatırımın mutlaka karşılığını alacağını da sözlerine ekliyor. Kocabıyık ayrıca yeni yatırımcıları, bulundukları sektörün konumu, vasıflı personel tercihi ve yaratıcı düşünceye sahip olma konusunda uyarıyor.

 

Teknolojiden, tarım ve hayvancılığa..

Brightwell Holding’de başkanlık görevini yürüten ve kariyerli iş yaşamıyla, örnek bir girişimci olarak bilinen Alphan Manas, görev yaptığı alanın aksine bugün ticari yaşama atılması durumunda tarım ve hayvancılığı seçeceğini belirtti. Yaşamının içersinde sürekli teknolojinin yer aldığını belirten Manas, “bugün yeni bir sektöre atılma durumum söz konusu olsa ve iş hayatına sıfırdan başlasam tercihim tarım ve hayvancılık olurdu. Eğer bu sektörde gerekli düzenlemeler yapılmazsa ülkemizde ciddi kırılmalar yaşanacak. Yeni girişimciler riski asgari düzeye çekmek için mutlaka iyi araştırma yapmalı” diyor.

 

‘Getirisi olan işler tercih edilmeli’

Türkiye’nin konfeksiyon alanında gözde markaları arasında yer alan Sarar’ın Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar, çocukken vali olmayı hayal ettiğini söyledi. 3 kardeşi ile birlikte sürdürdüğü baba mesleğinde markalaşan Sarar Grubu’nun başkanı Cemalettin Sarar, günümüzde ilk işini kurma tercihi noktasıyla karşılaşması durumunda makine sektöründe yer almayı seçeceğini söyledi. Sarar ayrıca, hızlı adımlarla yükselmeyi hedefleyen girişimcilerin, ortalama seviyenin üstünde getirisi olan iş tercihleri yapmaları gerektiğini belirtti.

 

Kim ne dedi?

Burhan Silahtaroğlu (Silkar Holding): Ülkemizde çok önemli fırsatların olduğu turizmden kesinlikle vazgeçmezdim. Tarım alanında da Avrupa ile olan yakın mesafemiz ve iklim şartları bir avantaj olarak değerlendirilebilir. Ayrıca ülkemiz lojistik hizmetler ve enerji konusunda uygun imkanlara sahip.

 

Aynur Bektaş (Hey Tekstil): Tekrar iş tercihinde bulunsam tercihim yine hazır giyim sektörü olurdu. Girişimciliği, cesaret ve sabırla birleştirdiğiniz zaman bu sektörde başarılı olmak çok zor değil. Tasarıma ve koleksiyona yapılan yerinde ve doğru yatırımlar daima kazandırır.

 

İsmail Gülle (Gülle Tekstil): Günümüzde yeni bir iş yapacak olsam, üzerinde en çok hakim olduğum alana yatırımlarımı aktarırdım. Dünyanın sayılı markalarının günümüzde gıdanın yanı sıra elektronik perakendeciliğe de girmesi, bu sektördeki canlılığı ortaya koyuyor.  Nakit paranın olduğu sektörler yatırım açısından daima cezbedicidir.

 

İsmet Abalıoğlu (CSA Holding): Bugün bir tercih yapma noktasıyla karşı karşıya kalsam tartışmasız gıda sektörüne yönelirdim. Dünyadaki mevcut konjektür gıda arzını olumsuz yönde etkilemeye devam etse de özellikle ekonomisi büyük olan Hindistan ve Çin gibi ülkelerin gıdaya olan talebinin artması umut verici. Yeni girişim yapacak olanlara önerim, mevcut birikimlerinin tamamını riske etmeden cesaretli bir şekilde ideal buldukları sektörlere yönelmeleri.

Hayrettin Çaycı (Sarkuysan): Benim tercihim madencilik sektörü olurdu. Ülkemizin yer altı kaynaklarının zenginliği ve bunun devamında işlenen ürünün pazarlanmasına kadar olan süreç beni heyecanlandırıyor. Ekonominin zaman zaman çalkantı içersinde olduğu günümüz dünyasında yeni iş kuracak olanlara önerim, kredi çekerek riske girmek yerine birkaç ortak birleşerek sermayelerini bir araya getirmeleri olacaktır.

Ekrem Akyiğit (Collezione): Şu anda iş yaşamına yeni atılacak olsam, inşaat ve gayrimenkul sektörlerine yönelirdim. Arzın yetersiz kaldığı bu sektörler talep açısından oldukça doyurucu. Bankaların konut alacak olan vatandaşlara sağladığı cazip imkanlar da bu sektördeki canlılığı tetikliyor. Benim tahminim, önümüzdeki 5 yıl içersinde gayrimenkul ve inşaat, yatırımcısına en çok kazandıran sektörler olacak.

[hana-code-insert name=’orta’ /]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top