Tiyatro Salonu Açmak

Tiyatroya ne kadar tutkuyla bağlı olup olmadığınızın bir önemi yok. Bir girişimci gibi düşünürek ve doğru kişilerle çalışarak siz de kendi tiyatronuzu açabilirsiniz.

Herkesi aynı frekansta nasıl buluşturacağınızı bildiğiniz zaman, bu başarınız için en büyük faktör olacaktır. Bunun için takip edilmesi gereken adımlar:

 

Nasıl Başlanır?

1. Adım

Sunmak istediğiniz şovları tiplerine ve hedef kitlenin demografik yapılarına göre belirleyin. Rakiplerinizi araştırın ve kendinize has vizyonunuzun seyircilere nasıl eşsiz bir deneyim sağlayacağını etüt edin. Yönetim yapınızı ekip ihtiyacınızı, önerilen bütçeyi, gelir kaynaklarını, lisansları ve sigortayı ayrıca bir pazarlama planını içeren detaylı bir iş planı hazırlayın. Toplumun sizin ne yaptığınızdan haberdar olması için agresif davranarak bir ağ oluşturun. Her yere duyurular asın, sosyal medyayı kullanın ve daha açılmadan yeni tiyatronuzun kulaktan kulağa yayılmasını sağlayın. Bu memlekette böyle zorlu bir işe kalkışmak emin olun takdirle karşılanacak ve izleyiciler sizi desteklemek için oyunları izlemeye geleceklerdir.

2. Adım

Tiyatronuz için, profesyonelliğinizi ve sanatsal repertuarınızı yansıtan bir isim seçin. Bulunduğunuz ildeki tescil bürosundan istediğiniz ismin uygun olup olmadığını kontrol edin. Eğer bir sorun yoksa, isminizi tescilleyin, bir iş lisansı çıkartın, gerekli harçları ödeyerek yerel basında kuruluşunuz için bildirim yayımlayın. Bundan sonrasında tiyatronuzu resmi tüzel bir kişiliğe büründürmek diğer girişimlerde izlenen yoldan farklı olmayacaktır. Bankada kurumsal bir hesap açın, çek siparişi vererek iş için kredi kartı başvurusunda bulunun. Gösterilerin sunum takviminin, fotoğrafların, kastın, özet videoların olduğu ve kolayca bilet bilgisine erişilebilen profesyonel bir web sitesi tasarlayın. Sitenizi online bilet satışına uygun hale getirmenizi de tavsiye ederiz. İnsanlar yer bulma korkusu yaşamadan koltuklarından kolayca bilet alabilmeliler.

3. Adım

Tiyatronuzun ilk yönetim kurulu toplantısı için üyelerle bir araya gelin. Eğer tüm sanatsal kararları siz alacak olsanız bile, avukatın, muhasebecinin, halkla ilişkiler uzmanının tecrübeli aktörlerin ve toplumunuzdaki başarılı insanların bir arada bulundukları kolektif bir beyin fırtınası yaratmak, yeni kurulmuş olan tiyatronuzun ileriye gitmesi için oldukça önemli. Yönetim kurulu üyelerinin görevlerini ve imtiyaz sürelerini belirleyin.

4. Adım

‘Başarılı Tiyatro Grubu Açmak’ kitabının yazarı Lisa Muhcahy’nin tavsiyesine kulak verelim: ‘İlk sezonunuzda ne oynayacağınıza karar vererek text metinlerinin yanında sahne haklarını almalısınız, giriş sınavı ve provaları tertipleyin, çalışma ekibiyle anlaşın ve oyun için biletlerinizi satın’. Bu iş bir mühendislik projesinin tam tersidir. Öncelikle oyunun sahneleneceği günü belirlersiniz ve sonrasında gerekli provaları ve sunum zamanını ayarlayarak geriye dönük çalışma yaparsınız. Yetenekli ve teknik çalışanlarınızın hepsi için, ödeme takviminin, çalışma şartlarının ve prodüksiyon süresinin belirtildiği klasik bir sözleşme imzalayın. Profesyonel tiyatro firmalarının bağlı bulundukları birlikler ve organizasyonlarla sıcak ilişkiler geliştirin!

[hana-code-insert name=’orta’ /]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top