Gıda Sektöründe Yeni Yatırım Ürünleri

Gıda sektöründe iş kurmak isteyenler için üç farklı iş girişimi: Şoklanmış sebze, domates tozu ve likopen üretimi… Şimdiden gündeminize alın ve kolay ihracata hazırlanın…

Bu iş fikirlerinde ihracat şansı çok fazla

 

Şoklanmış Sebze

Kurutma tekniklerinde son yıllarda epey yol kat edildi. Eski teknolojiyle kurutulmuş ürünler yüzde 30’a kadar nem bırakıyordu. Üstelik açık havada muamele edilmiş olsalar bile bu gıdaları uzun süre saklamak imkânsızdı.

Şimdiki teknolojiyle, nem seviyesi çok düşük yüzdelere kadar indirildi. Ürünlerin depolama ömrü olağanüstü arttı.

Bu tekniğe dehydration endüstrisinde ‘şok kurutma‘ adı veriliyor. Yöntemin öne çıkan özelliği, sebze ve meyvelerin lezzetini aynen koruması.

Yapılan deneyler en hassas sebzelerin bile lezzet kaybına uğramadığını gösteriyor.

Amerika’da yapılan geniş ölçekli tat testlerinde denekler bu yöntemle kurutulmuş sebzelerin tümünü ‘taze işlenmiş’ gibi algıladılar.

Havası alınmış veya ozonla muamele edilmiş ambalajlara konmadan önce sebze ve meyvelerin yüksek basınç altında ani şokla kurutulmuş olması bu mucizeyi meydana getirmiş.

Sebzelerin ucuz ve bol olduğu zamanlarda yapılan üretim büyük kolaylıklar sağlıyor. Yapılan testlerde sebzelerin 5 yıl sonra dahi kalite ve lezzetlerinde hiçbir kayıp olmadığını göstermiş.

Şok kurutma tekniğini inceleyerek kışla, okul, hastane gibi toplu yaşam yerlerine gıda sağlayabilir, kuraklık tehlikesi altındaki ülkelere gıda ihracatı yapabilirsiniz.

Proses bilgileri ve basit makinelere ulaşmak için internette industrial dehvdrators’ tanımıyla bir arama yapmanız yeterli. Sistemin güneş enerjisiyle çalışan ekipmanları da var.

En büyük alıcı ‘BM’ (Birleşmiş Milletler) ve onun gözetimindeki çeşitli kuruluşlar.

Ayrıca dünyanın tanınmış gıda üreticileri ile fast-food endüstrisi de büyük müşteriler arasında…

 

Yeni İhraç Ürünü: Domatez Tozu

İlk başlarda kulağa hayli yabacı gelebilir! Son yıllarda ortaya çıkan niş endüstrilerden biri de domates tozu üretimi.

Tıpkı biberde olduğu gibi çeşitli domates ırklarından elde edilmiş domates tozları şimdi ev tüketiminde büyük rağbet görüyor. Gıda endüstrisinde ise sos ve dayanıklı salça üretiminin önemli girdilerinden biri olmuş.

Hacim olarak çok daha küçük yere sığması, uzun süreli dayanıklılığı ve lezzetini aynen koruması domates tozunun vazgeçilemeyen üstünlükleri arasında…

Suyla muamele edildiğinde istenen ‘brix derecesi’ne (kıvam düzeyine) ulaşabilen domates tozu, geleneksel salça endüstrisine niş alanlarda rakip olabilecek gibi görünüyor.

Bu yeni endüstrinin kendine özgü artıları var: Örneğin domates tozunu baz alıp sonsuz karışımlar oluşturmak mümkün. Kereviz, pırasa, soğan gibi sebzeler domates tozunu zenginleştiren önemli katkılar arasında.

Domates tozu doğası gereği kendine özgü lezzetleri öne çıkarma ayrıcalığına sahip. Çeşitli domatesler toz haline getiriliyor, lezzet daha belirgin hale geliyor.

Son gelişmelerden biri de organik domateslerin toz haline getirilmesi. Bunlar daha çok gurme mutfaklarda kullanılıyor.

Üretim sırasında uygulanan kimi teknikler domates tozuna ‘hidrofilik’ (su çekici özellik) kazandırıyor. Böylece istenen kıvam elde edilebiliyor.

Domates tozunun hava geçirmez özel ambalajlarda pazara sunulması zorunluluğu var.

Son zamanlarda belli miktarı içeren poşetler (toz çorba poşetlerine benziyor) hayli ilgi görüyor.

Oldukça güvenli bir ihraç ürünü olması ve gıda endüstrisinin tüm dalları tarafından talep edilmesi, domates tozunun şansını arttıran önemli faktörler arasında.

İnternet sayfalarını karıştırdığınızda ‘tomato powder‘ın onlarca ilginç çeşidiyle nasıl bir ihraç ürünü olduğunu hemen anlayabilirsiniz. Keyifli ve kazançlı bir iş!

 

Likopen Talebi Sürekli Artmakta

Domates söz konusu olunca likopen’ (lycopene) üretimini atlamak olmaz. Bilindiği gibi ‘likopen’ domatese kırmızı rengini veren bir pigment. ‘Lycopersicon esculentum’ adıyla kodekste yer alıyor, karoten ailesine bağlı süper antioksidan olarak tanınıyor.

‘Likopen’ başta prostat kanseri olmak üzere birçok habis tümör üzerinde doğal şifa verici özelliğiyle dikkat çekiyor. Diyabet, osteoporozis (kemik erimesi) kalp damar hastalıklarında yararı kanıtlanmış bir besin takviyesi aynı zamanda.

Özellikle domates tozundan ‘likopen’ elde edilmesi çok kolay. Toz içeriği biyosentez yoluyla önce fermente ediliyor, sonra organik bir çözücüyle muamele edilerek zengin biyokütle ayrıştırılıyor.

Son aşama kısmi kurutma yoluyla derişikleştirme vc filtrasyon.

Elde edilen materyal daha sonra eğer istenirse alkol ilave edilerek kristalleştirilebiliyor.

İştahlı alıcıların bulunduğu pazara hitap eden bu maddenin en büyük ihracatçısı şimdilik Çin…

Organik domateslerden ‘likopen’ üretemeyen Çin’e karşı bizim üreticilerimiz organik etiketiyle dünya ‘likopen’ pazarında söz sahibi olabilir.

‘Likopen’ üretim kaynaklarından bir başkası ise ‘blakeslea’, ‘choanephora’ ‘phycomyces’ gibi bazı mantar türleri.

Ancak saf‘likopen’in organik domatesten elde edilen türü yüksek fiyata alıcı buluyor. Koyulaştırılmış türevleri ise değerli plastikleri boyamakta kullanılan zararsız bir hammadde.

Girişimcilerin ‘likopen’ konusunu bilimsel olarak inceleyerek hijyenik ortamda bir üretim tesisi kurmaları mümkün. Zarar ettirmeyecek alıcısı hazır bir iş.

NUR DEMİROK

[dcs_postbox id=”1305″ type=”medium-225″ words=”12″ /][hana-code-insert name=’orta’ /]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top