Tavuk Çiftliği Kurmak

Tavuk çiftliği kurmak sizi aynı zamanda iş adamı yapar, yani sadece bir çiftçi değilsinizdir. Önünüzde hedeflediğiniz bir pazar ve girmek istediğiniz bir endüstri vardır. Tavukçulukta iki ana sektör vardır: 1-Yumurtacılık; tavuklar yumurtaları için beslenir. 2-Etçilik; tavuklar etleri için beslenir. Hangi sektörü seçerseniz seçin tavuk çiftliğinizi karlı bir hale getirmek için vermeniz gereken bir sürü yönetimsel ve finansal kararlar vardır.

Nasıl Başlanır?

1. Bir iş planı oluşturun. Bu yapmanız gereken en önemli şeydir. Bu planda amacınızın ne olduğu ve bu amacı gerçekleştirmek için neler yapmanız gerektiği yer alsın. Bu planı sadece üretici gözüyle değil bir bankacı, avukat hatta çalışanların gözüyle değerlendirin.

2. Arazi ve ekipmanlarıalın. Tavuk çiftliği binanızı kurun, tavukları hangi sistemle yetiştireceğinize karar verin; geleneksel mi yoksa serbest sisteme göre mi? Ona göre kümes ya da kafesleri oluşturun. Araziye tavukları beslemek için tahıl ekin. Kümesleri temizlemek, ekinleri biçmek vs. için de makina ve ekipmana ihtiyaç vardır.

3. Tavuklarınızı nasıl yetiştireceğinize karar verin. İki ana yetiştirme yöntemi vardır. Konvansiyonel sistemde tavuklar ısı ve ışık kontrollü alanlarda tutulur. Serbest sistemde tavuklar açık havada doğal ortamlarında yaşarlar.

4. Hangi sektöre girmek istediğinizi seçin. İki tip sektör vardır: et tavuğu  ve yumurta tavuğu yetiştiriciliği. Tavukçulukta girebileceğiniz başka sektörler de vardır. Tüketime uygun olmayan yumurtalar (etçi ya da yumurtacı tavuklardan gelen) kuluçka makinasına konur civcivler yumurtadan çıkınca yetiştirilir ve büyüdüklerinde yumurtacı ya da etçi tavuk çiftliklerine satılır. Civciv yetiştiriciliği genellikle etçi ya da yumurtacı tavuk işinden ayrıdır. Tavukçuluk işinde ayrıca bir de tavuk mezbahası sektörü  vardır.

Çoğu tavuk çiftliği (özellikle konvansiyonel olmayanlar) birden fazla sektöre el atmıştır. Siz bu sektörlerin hepsinde birden mi hizmet vermek istiyorsunuz yoksa içlerinden bir ya da iki tanesini mi seçeceksiniz?

5. Mümkünse kendinize bir niş pazar bulun. Serbest sistemde tavuk yetiştiriyorsanız tüketicilerin ilgisini çekecek bir pazarı hedef alabilirsiniz.

6. Müşteri ve tüketicilere kendinizi tanıtın. Piliçlerinizin ya da yumurtalarınızın reklamını yapın. Çoğunlukla market standları tanıtımı gazetelere reklam vermekten daha ucuzdur ve daha popülerdir. Bir de ürünlerinizi tanıtacağınız bir web sitesi kurun.

7. İşinizin hesap kitap işlerine vakıf olun ki kar-zarar durumlarından haberiniz olsun.

8. Hayvanlarınızı kanunlara uygun şekilde yetiştirin.

Maliyeti

Ortalama olarak 20 bin kapasiteli bir tavuk çiftliği kurmanın maliyeti ekipmanlar dahil 1.000.000 – 2.000.000 TL arasında olmaktadır. Yetiştirme kapasitesine orantılı olarak maliyet artış gösterecektir.

Kazancı Ne Kadardır?

Kazancınız verim oranınızı artırdığınız miktarda yüksek olacaktır. Ortalama bir rakam verecek olursak, 20.000 tavuk için giderleri çıkardığımızda aylık 250.000 -300 000 TL kazanç elde edersiniz. Örneğin aylık 500.000 TL kazanmak isterseniz ortalama 40.000 kapasiteli bir tavuk tesisine sahip olmalısınız.

Tavuk Tesisi Kurulumu

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top