Sinema Açmak

Yeni bir iş kurmak istiyor ve iş seçiminde kararsız mısınız? Öyleyse sinema salonu açmak aradığınız iş olabilir. Bunun için atılması gereken tüm adımları sizler için araştırdık.

Yerel bir sinema salonu açma açmak için neler yapılması gerektiği, bu işe ilgi duyan ve bulunduğu kasabaya en son vizyon filmlerini getirerek halka hizmet etmeyi amaçlayan kimselere bir rehber olacaktır. Bu spesifik bir iş olduğundan neyi bilmeniz gerektiğini bile bilmeyebilirsiniz elbette ama bu rehberin amacı da bu konudaki eksik bilgileri tamamlamak yönünde. Uygun bina bulmaktan, teknik hususlara, maliyetlere, planlama, pazarlama, eleman seçimi ve elbette seyircileri bulmaya kadar her konuya ışık tutacak. Ayrıca büyük yerlerden küçük mekanlara kadar, kişisel tecrübelerden faydalanacağınız, ipuçları barındıran ve bu işin içinde bulunan insanların içerden bakışını görebileceğiniz bir rehber bu.

 

1.Kısım – STRATEJİK SEÇİMLER

Bu bölüm, bu iş için bir fon oluşturmadan ve bir programı takip etmeden önce, sinema salonunuza dair karar vereceğiniz temel seçimlerden oluşuyor. Salonu açacağınız yer oldukça kritik. Bu yer çarşı-pazara yakın olmalı, ayaküstü ve insanların önünden geçerken kesinlikle fark edeceği bir yerde olmalı.

 

Hesaplama

Eğer amacınız kendinize ve bulunduğunuz yerde bulunan sakinlere sunulan film yelpazesini genişletmekse, o vakit ilk anda bir film toplumu oluşturmak kayda değer bir çaba olabilir. Şehrin Tiyatro ve Sinemalardan sorumlu kurumu ile bağlantıya geçin. Eğer sıkıcı filmlerden bıktıysanız o zaman ticari filmler kiralayarak farklı bir şey gösterebilirsiniz. Yerel izleyicilere daha farklı filmler göstermenin bir diğer yolu ‘film festivali’dir. Bu yöntemle ne kadar yerli sakinin bu tarz filmlere ilgi duyduğunu öğrenebilirsiniz. Eğer bu yönde ilgi varsa ve siz özellikle festivallere odaklanacaksanız o vakit para kazanmaktan bağımsız olarak bu işe aşkla bağlı olmalısınız.

Onun dışında gerçekçi olmalısınız ve 3 konu üzerinde kafa yormalısınız.

1) Bu projeyi hayata geçirmek için ne kadar para gerekli?

2) Gerçekçi olursak ne kadar insanı bu fikrinizle cezp edebilirsiniz?

3) Bir kere kurulup, faaliyete geçtiğinde sinemanız sürdürülebilir olacak mı?

Ucuz, uygun bir sinema kompleksi alabilmeli ya da kiralayabilmelisiniz. Ancak kısa vadede, yeni inşa edilmemiş herhangi bir bina dışında herhangi bir yer devam eden harcamaları gerektirecektir. Ticari faaliyetinizden elde edeceğiniz gelir bu maliyeti karşılamaya yetmeyebilir o yüzden daha fazla sermayeye ihtiyacınız olacaktır. Tam zamanlı çalışan bir sistemde filmler için yıllık ortalama 20,000 – 30,000 TL arasında bir başlangıç sermayesi gerekli. Kapılarınızı açmayı başardığınızı farz edelim ve açılış gecenizde seyircilerinizi etkilediniz. Başlangıçtaki bu coşku ve pazarlama ruhunu devam ettirebilecek misiniz?

Pazarlama Konumlaması

Ticari Sinema

Sektörde çoklu sinema sayısı gün geçtikçe artıyor ve çoklu sinemalar ticari film sektörüne hakim olmuş durumdalar. 5 ve daha fazla perdeye sahip olan sinemalar çoklu sinema kabul ediliyor ve bir sene içinde perde başına 50,000 sinema severin ziyaret etmesi bekleniyor. Uluslar arası sinemacıların, sinema kompleksinin bulunduğu konuma ve rekabete göre artan bu rakam 70,000 – 80,000’e kadar yükselebilmekte.

Spesifik Sinema

Son çıkan Hollywood filmlerinin haricinde sektörde çok geniş bir film arşivi mevcuttur. 100 seneyi aşkın film endüstrisinde her kıtadan ve konudan film bulabilirsiniz. Uygun filmlerin içinde özel bir topluluğa uygun olanları genişletmek, yerel sinemaların, sanat filmlerinin ya da teşvik alan herhangi bir tesisin en büyük amacıdır. Bu tür sinemalar ‘Spesifik – Uzmanlaşmış’ sinemalar olarak adlandırılır ve sinema tecrübesi misafir konuşmacılarla, fuarlarla ve eğitim kurslarıyla zenginleştirilir. Potansiyel seyircileriniz için ne tür filmleri tedarik etmenizin uygun olduğuna karar vermelisiniz. Bunun için de var olanları inceleyerek farklı ne sunabileceğinize bakmalısınız. Çoklu ve büyük sinemalarla rekabet etmeye kalkmak çok riskli çünkü dağıtımcılar onlara öncelik verecektir, size filmlerini sunmaları 1-2 hafta alacak ve insanlar zaten gördükleri film için size gelmeyeceklerdir. Farklılaşma anahtar kelime. Farklılaşmanın iki yolu var – program ve fiziki çevre. Özel sinemalar sundukları kalite ile gelecek seyircilerin sayısında dramatik bir değişikliğe sebep olabilirler. Butik hizmetler her zaman tercih edilir. Eski, rahatsız ve basit sinemalar, modern ve rahat tesislerle baş edemezler.

 

* Yarı zamanlı sinemaya karşı tam zamanlı sinema

Tam zamanlı ve yarı zamanlı sinema arasındaki temel farklılıklar yeterlilik üzerinde yoğunlaşıyor. Film dağıtımcıları doğal olarak, filmleri üzerinden mümkün olduğunca çabuk maksimum getiriyi elde etmek istiyorlar ve bu yüzden filmlerinin en iyi performansı göstereceği sinemalara odaklanıyorlar. Eğer bir sinema tüm hafta boyunca hizmet vermeyi teklif ediyorsa ve diğeri iki ya da üç gün ise o vakit ikinci seçeneğimiz genellikle filmler için beklemek zorunda kalır.

 

* Farklı aktiviteleri sunan sinemalar, sadece sinema filmi sunanlara karşı

Geleneksel sinemalar genellikle bağımsız tesislerdir ve birçok yeni tam zamanlı sinema, spesifik olarak farklı inşa ediliyor. Birçoğu başka kamusal aktivitelerin gerçekleştirildiği merkezlerle birleştiriliyor, örneği spor merkezi, kütüphane ya da sanat galerisi. İnsanlar artık gitmeseler ya da kullanmasalar bile birçok seçeneği ellerinin altında istiyorlar.

 

* Beyaz Perdelerin Ötesinde

Bir sinema binasının ana amacı halka filmleri göstermek ancak önemli olabilecek başka kullanım alanları da olabilir, özellikle de şimdilerle Dijital sinema projeksiyon sistemleri ve uydu bağlantıları daha geniş çapta kullanmaya başlanılması, sinema salonlarının alternatif içeriği sunabilmesine ve programın ötesine geçebilmelerine olanak veriyor.

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Sinema salonunuzda, izleyici yelpazesini genişletmek için tiyatro, opera, konserler, spor etkinlikleri sunarak diğer sinema ve festivallerle bağlantılı olarak hizmetler sunun.
    • Kültürel ve Eğitim amaçlı kullanım – Okullarla, kolejlerle irtibata geçerek sinema tecrübesini zenginleştirecek aktiviteler düzenleyin.
    • Yerel medya gelişimi – Yaratıcı ve medya teknolojisi alanındaki girişimlere kullanabilmeleri için fırsat verin.
    • İşletmelere ve halkın kullanımına sunun – genel olarak toplantılara ve ufak çaplı konferansların verilmesi için teşvik etmelisiniz.

[/dcs_ul_list]

 

2.Kısım – PLANLAMA

Zorlu iş başlıyor. Sinema açarken yapılacak tam bir plan haftalar hatta aylar alabilir ve diğer herhangi bir iş gibi bu işte de denenmiş ve test edilmiş planlama araçlarına ihtiyaç duyarsınız.

* Zaman takvimi oluşturma

* Seçeneklerin değerlendirilmesi

* İş planı

Bu konuda yazılan sayısız kitap ve rehber bulunuyor ve çoğu ücretsiz olan bu rehberlere bankalardan online olarak ulaşılabilir. Biz burada yalnızca kalın bir çerçeve çiziyoruz. Finansal desteğinizi nereden alacağınızla bağlantılı olarak siz de bu maddelere farklı olanları ekleyebilirseniz. Esas olarak bir iş planı en azından aşağıdaki unsurları içermelidir.

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Yönetim özeti
    • Hedefler
    • Piyasa ve Ekonomik fizibilite çalışması
    • SWOT(güçlü, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler) analiz
    • PEST ( Politik, ekonomik, Sosyal ve Teknolojik) analiz
    • Rekabetçi analizi
    • Pazarlama stratejisi
    • Çalışan istihdamı ve Yönetimi
    • Mekan hakkında bilgiler (kullanım hakkı ve kiralama…vb)
    • Yönetim kadrosu
    • Başlangıç maliyetleri çalışması
    • Finansman detayları
    • 2-5 yıllık gelir tahmini – Kar, kayıp ve bilanço tablosu

[/dcs_ul_list]

* Kıyaslama

Kıyaslama, sizin plan ve tahminlerinizin var olan sinemalarla karşılaştırmanızdır. Bu tekniğin anahtarı uygun bir kıyaslama yapmak ve birçok yılı gösteren kesin bilgilere ulaşmaktır. Diğer sinemaların geçmişteki performanslarına bakarak, potansiyel sinemanıza dair daha keskin bir tahmine varmak ve seyircilerin genel yapısını anlamanız mümkün.

* Duyarlılık Analizi

Duyarlılık analizi, varsayımlarınıza dair hazırladığınız iş planının ters gitmesi durumunda ne olacağını araştırmaktır. Örneğin gelir tahmininizi yüzde 20 doluluk oranına göre oluşturduysanız, yalnız yüzde 15’lik bir başarı yakalarsanız, ya da beklenenden fazla olarak yüzde 25 başarı yakalarsanız ne ile karşılaşacağınızı araştırmalısınız. Ayrıca bilet fiyatlarını, kiralama yüzdelerini ve diğer ‘görünmeyen kalemleri’ de hesaba katmalısınız.

* Risk değerlendirmesi

Binalara odaklı projeler zaman kaybı ve pahalı olabilir ve birçok finansör yatırım yapmalarından evvel risk değerlendirmesi ister. Böyle bir değerlendirme aslında herhangi bir proje için kullanışlı olabilir. Esas olarak risk değerlendirmesi, yanlış gidebilecek her şeyi belirlemektir.

 

3. Kısım – SEYİRCİLERİ ANLAMAK

Bir sinemayı başarılı kılmanın anahtarı seyirciler için güçlü hislere sahip olmaktır ki bilmeniz gerekenler; seyirciler kimlerdir, neleri görmeyi isterler ve onlarla nasıl iletişim kuracaksınız?

 

* Farklı filmler farklı insanlar

Her sene birkaç film ‘olay’ olur. Bu filmler Harry Potter, James Bond, Toy Story ve Twilight gibi sükse yapan filmlerdir. Kitleleri etkileyen filmler yüksek maliyetle ve büyük pazarlama çalışmalarıyla desteklenir. Sinemalara yıllık bazda oransız olarak büyük miktarda gelir sağlarken özellikle de 16-24 yaş arası gençlere hitap eder.

Yüksek kalitelerine rağmen bağımsız ve yabancı dildeki filmlerin getirileri gişe filmlerine nazaran oldukça azdır. Bu tarz filmler 30 yaş üzerine hitap eder. Edebi yazınlar üzerine kurulan filmler ya da sosyal tarihe farklı açılardan bakan ya da ülkenin farklı bölümlerine odaklanmış filmler yerel seyirciler tarafından ilgi görür.

* Bölümleme analizi

Sinema endüstrisi seyircileri pek çok farklı yolla kategorilere ayırır ancak en çok tercih edilen yaş ortalamasına göre yapılan kategorizasyondur.

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Çocuklar (5-11 yaş)
    • Aile grupları
    • Gençler
    • Yetişkinler

[/dcs_ul_list]

Yaşam tarzına göre;

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Gençler (16 yaşından küçükler)
    • Gençler/bekarlar/çiftler (25 yaş altı)
    • Genç ailesi olanlar
    • Yaşlı ailesi olanlar

[/dcs_ul_list]

Düşünce Tarzına göre;

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Sinema tutkunları
    •  ‘yapılacak başka bir şey yoksa’ (sosyalleşmek isteyenler)
    • Gönüllüler
    • Katılmayanlar
    • Hizmet Alanı oluşturma

[/dcs_ul_list]

Dikkat edilmesi gereken noktalar;

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Planlanan sinemanın ölçüsü (10 perdeli çoklu sinema ya da 1 perdeli bağımsız sinema?
    • Rakip sinemaların ölçek ve sayıları?
    • Diğer konforlu tesislerin kalitesi ve çeşitliliği ( ziyaretçiler aynı zamanda alışveriş yapmak isteyebilir, yemek yemek, içmek isteyebilirler)
    • Toplu taşıma araçlarının sinemaya olan uzaklığı sıklığı ve kalitesi(özellikle geç vakitteki seanslar sonrasında dönüş problemi olmamalı)
    • Hedef seyircilerin, yaş ve yaşam tarzına göre profilleri
    • Sinemanın konumu

[/dcs_ul_list]

 

Saha Araştırması

Masa başından yürütülen araştırmadan başka, araştırmanızı sahada da sürdürmelisiniz. Örneğin yerel halkla konuşarak fikirlerinizi test etmek isteyebilirsiniz. Ne düşündükleri çok önemli, sinema alışkanlıklarına dair varsayımlarınızı onlarla paylaşın, belki de yanılıyorsunuzdur. Saha araştırmasının birçok yolu var, anket doldurmalarını sağlayabilir ya da profesyonel destek alabilirsiniz, uzun vadede kazanmak için kesenin ağzını açabilirsiniz.

 

 

4. Kısım – ORGANİZASYON VE KURULUŞ

Sinema salonunun amacına göre belirlenen birbirinden farklı organizasyonel yapılar vardır. Bu bölüm en çok tercih edilen modeller arasında bir sistem sunmaktadır.

Limited Şirket kurmak

Bir firma kurmak, maliyetli olabileceği gibi avantajlar da sunabilir. Bunu yapmak kişisel ve kurumsal finansal harcamaların ayrışmasını sağlar ve finansal veya diğer sorunlarda sorumluluğu sınırlar. Kredibilitenizi artırır, ortaklarınızla olan ilişkilerinizi kurallara oturtmanızı sağlar. Bazı organizasyonlarla anlaşmalar imzalayacaksanız, örneğin finansman sağlayan kamusal kurumlar, bankalar ve tedarikçiler gibi kayıtlı bir firma olmak size kredibilite sağlamakla kalmaz, hatalara karşı da koruma sağlar. Ancak, firma hakkında detayların sunulduğu, aktiviteleri ve resmi bir kurum olarak nasıl faaliyet göstereceğine dair bildirimlerin olduğu kuruluş sözleşmenizi hazırlamanız için profesyonel yardıma ihtiyacınız olabilir. Alternatif olarak 100 – 150 TL ye hazır bir format da satın alabilirsiniz.

 

5. Kısım – TESİS

Yerel sinemalar pek çok farklı yapıda ve boyutta olabilirler. Eski binaların yeniden restore edilmesiyle, yeni amaca uygun olarak dizayn edilebilir. Tarihi görünümlü binalar bir sinema için oldukça havalı duracaktır. Bu bölüm sinemanın sahibi olacak kişinin cebini araştırıyor. Lisans alma ve böyle bir mekanı işletebilmeye dair mevzuata değiniyor.

Uygun Yer bulma

Kilit görevler öncelikle potansiyel mekanları tespit etmek, ardından sizin planlarına uygun olup olmadığını değerlendirmek. Mekan bakmadan evvel temel gereksinimlerinizi listeleyerek sınırlarınızı belirleyin. Boş arsa ve binaların seçimi için size birkaç seçenek:

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Yerel gazeteler
    • Yerel yetkililer – Genellikle ticari anlamda değerlendirilecek arsaların kayıtlarını tutarlar.
    • Emlak acenteleri – özellikle ticari mülklerde uzman olanları seçin
    • Ve tabiki internet!!

[/dcs_ul_list]

İnteraktif anketimizi kullanarak sizin kuracağınız sinema için hangi tip film lisansının en uygun olduğunu öğrenebilirsiniz.

İzinlerin Alınması

İşe koyulmadan önce tüm gerekli izinleri aldığınızdan emin olmalısınız. Eğer karar sinema yapmaya karar verdiğiniz bina, tarihi mimari karakteristik özelliklere sahipse binanın içinde ve dışında yapacağınız çalışmalar için izinlerinizi almalısınız. Bu gibi durumlarda izinsiz yapılan işlemler suç sayılır. Hemen yerel otoritelerle bağlantıya geçerek sizin binanızın ek bir izne ihtiyacı olup olmadığını öğrenin. Duruma göre izin alma süreci haftalar hatta aylar sürebilir. Ücretler kayda değer bir maliyet kalemi oluştururken bir mimarla anlaşarak planlarınızı çizmesini isteyin.

Alınacak Lisanslar

Sinema lisansı, Yangın önleme, Sağlık ve Güvenlik, İcra hakları ve Fonografik performans, Restoran ve İçki hakları.

Bina Kuralları

Temel standartları sağlamanız gereken noktalar: Bina içindeki insanların sağlık ve güvenliklerinin sağlanması, Enerji Tasarrufu, Engelli vatandaşlar için tesislere erişim kuralları

 

6. Kısım – BİNA TASARIMI

Seyirciler için, sinemanın tasarımı ve stili önem taşırken, yaşadıkları unutulmaz tecrübeyle orantılı olarak, sinema programı yapmalarında etkili olacaktır. Sinemanın spesifik tasarım gereksinimleri vardır ve bunları doğru olarak hayata geçirmek, seyircilerin eğlenecekleri bir tesis geliştirmenin en önemli, temel kısmıdır. Dikkat edilmesi gereken konu başlıkları:

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Bir mimarla çalışma
    • Sanatsal tasarım
    • Oditoryum sayısı
    • Kapasiteye göre mekan için gerekli olanlar,
    • Ses sistemi
    • Engelli vatandaşlar için tesis içinde kolay erişim sağlanması
    • Aydınlatıcı açıklamalar
    • Diğer binalara dair konular
    • Dijital sinemalar

[/dcs_ul_list]

 

7. Kısım – TEKNİK – EKİPMAN KONUSU

2011’de sinema endüstrisi, sesli filmlerin hayatımıza girmesinden sonraki, teknik açıdan en büyük dönüşümü geçirme yolunda. Bu bağlamda bakılması gereken konu başlıkları:

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Perdeler: perde kalitesi sinemaların kapanmalarına neden olacak kadar önem arz ediyor. Sene 2013 ve insanlar teknolojik açıdan sakil kurumlara tahammül edemiyorlar ve siz bir sinema hizmeti veriyorsanız, çıkış noktası olan Perde’ye oldukça önem vermelisiniz.
    • Projeksiyon ekipmanları
    • Arşiv kayıtları
    • Video ve dijital sistemler
    • Ses sistemleri

[/dcs_ul_list]

Koltukların rahatlığından, ya da yastık sayısından evvel önem verilmesi gereken teknolojik noktalardır.

 

8 Kısım – İŞLETME SERMAYESİ

Yeni bir sinema planlamak ister restorasyon bina olsun ister yeni bina olsun, genellikle ciddi bir sermaye gerektirir. Sermaye için anahtar unsurlar nelerdir ve nasıl oluşturulur. Takip edilmesi gereken konu başlıklarını sizin için sıraladık.

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Yatırım maliyeti
    • Finansman oluşturma
    • Sanat için yapılacak bağışlar
    • Yerel otoriteler
    • Ulusal film finansörleri
    • Tröstlerden sağlanacak finansman
    • Sponsorluk
    • Kamu – Özel sektör ortaklıkları

[/dcs_ul_list]

9. Kısım – İŞLETME EKONOMİSİ

Sinemalar on yıllardır genel olarak aynı işletme mantığı ile yönetilirler. Ancak bu yöntemler artık endüstrinin filmleri sunarken yeni yollara adapte olmasından dolayı değişmekte. Bu bölümde sinemanın işletilmesinde verimli şekilde yönetilmesi gereken kilit gelir yolları ve maliyetlere değinilecek.

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Gelir
    • Talep tahmin ve beklentileri kaydetme
    • Bilet fiyat politikası
    • Direk maliyetler
    • Diğer- görünmeyen kalemlerin maliyeti

[/dcs_ul_list]

 

 

10. Kısım – OPERASYONEL MESELELER

Filmlerin sınıflandırmasından başlayarak başarılı bir pazarlama kampanyası yürütmeye kadar, bir sinemanın günlük olarak takip etmesi gereken birçok temel operasyonel mevzular vardır.

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Filmlerin sınıflandırılması
    • Sinema Oynatıcıları Birliği
    • İnsan Kaynakları konusu
    • Çalışanların tespit edilmesi
    • Kampanya planlaması
    • Film dağıtıcılarıyla anlaşma
    • Bar ve Büfe hizmeti verme
    • Pazarlamada yeni metotların araştırılması ve hayata geçirilmesi

[/dcs_ul_list]

[dcs_postbox id=”1773″ type=”medium-225″ words=”12″ /][hana-code-insert name=’orta’ /]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top