Restaurant Açmak

Gıda işinden anlıyorsunuz, iyi yemek yapıyorsunuz tamam.Peki bu beceriler bir restoran açmanız için yeterli mi sizce?

Tabiki hayır!Kimi alanlardaki ustalıklarımızın, nakite yada ticarete dönmesi, her zaman sandığımız kadar kolay olmuyor maalesef.

Bir restoranı işletmek,bir iş kurmak, çok basitmiş gibi görünse de, birçok detayın dikkatle takip edilmesi ve birçok dengenin dikkatle devamının sağlanması gereken bir iştir.

“Pişirir satarım” diye düşünüyorsanız, bu yazımızı okumanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Genelde bir hevesle bir restoran açılır, birkaç ay sonrada kapanır.Neden? Kimileri ayakta kalabilirken, kimileri neden kapanır bunu hiç düşündünüz mü?

Bu işi sürdürebilenlerin iyi kalite, yeterli porsiyonlar, temiz bir mekan, uygun fiyatlar ve işlek bir dükkan gibi nedenler olduğunu sıralayabiliriz. Bir de markalar vardır ki, sürdürebilmenin en sağlam nedenlerinden biridir.

1. Müşteriler neden sizi tercih edecek?

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Farklı bir menü sunacaksınız.
    • Fiyatlar rakiplerinizden daha pahalı olmayacak.
    • Tabak süslemeleri vb. farklılıklar  sunacaksınız ki,insanların akıllarında kalıcılık sağlayın.

[/dcs_ul_list]

2. Beğendiğiniz bir rakibinizi izleyin:

Oturup bakmak değil tabii, alıcı gözle izleyin. Elemanlarından, temizliğine, havalandırmasından, servisine kadar izleyin ve not alın. “neden iyiler ?” sorusunu kendinize sorun, ve aldığınız notları kendi işletmenizde olabildiğince uygulamaya çalışın. Bu gözlem hata yapma oranınızı ciddi biçimde düşüreceği gibi, onlardan iyi olmasanızda, en az onlar kadar iyi bir işletme olabilirsiniz.

3. Planlayın:

Girişimciler genellikle sabırsız olurlar. İşin iyi yanlarını düşünüp, “oldu bu iş” düşüncesine kapılırlarak, paldır küldür kolları sıvarlar. Oysaki hiç bir iş plansız olmaz. Plansız yapılan işin süresi bir çok aksilik çıktığından dolayı gereğinden fazla uzun sürer ve hiç bir zamanda tam olarak istenildiği gibi tamamlanmaz.

İş planı sizi doğru yola sevkettiği gibi, hangi konularda eksiksiniz, hangi bölümlerde hata var, bunu ortaya çıkarır.

Örneğin işi bölümlere ayırarak bir plan yapabilrisniz. Pazarlama, satınalma, yönetim, personel gibi bölümleri ayırarak, her bir alan için ayrı plan yapabilirsiniz. Bölüm bölüm ve not alarak yapacağınız bu çalışma, kafanızdaki iş yumağını çözecek, bir adım sonrasını daha rahat görmenizi sağlayacakytır.

4. Temkinli ve garantici olun:

Bir işletme açmanın altın kurallarından biri de, ilk bir kaç ay hiç kar etmeyeceğinizi varsayarak işe başlamaktır. Tabiki bu, bir kaç ayı geçirecek paranızı kenarda tutmanız demektir.Bunu asla ihmal etmeyin ki, bu bir kaç ay, tufan gibi yıkıp dökerek değil, tatlı bir meltem gibi size değmeden geçsin üzerinizden.

5. Sabırlı olun ve inanın:

Her ne olursa olsun,hatta el arabasında nohutlu pilav satsanız bile,kendinize inanmaktan vazgeçmeyin, işler istediğiniz gibi gitmiyor diye kendinizi doldurmayın ve kimseninde sizi doldurmasına izin vermeyin. Sürekli revize olan bir bakış açısıyla, işletmenizi her gün kontrol edin ve bekleyin.Unutmayın, iyi yemek kısık ateşte pişer!

[hana-code-insert name=’orta’ /]

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top