Kantin Açmak

Bir okulda olmazsa olmazlardan biri de kantindir. Hepimiz zamanında teneffüslerde kantin sırasında uzun bir kuyrukta beklemişizdir.Bu kuyruk hiç değişecek gibi görünmüyor. Zilin çalmasıyla  öğrenciler kantine akın etmekte ve bu kuyruğa dahil olmakta. Çoğu öğrencinin erken saatlerde evde kahvaltı yapmaması, bu kuyruğu daha da beslemektedir. Durum böyle olunca kantincilik, gayet kazançlı ve cazip işlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Peki okullarda kantin işletmeciliği nasıl yapılıyor? Kısaca bahsedecek olursak; ilköğretim,liselere ait okul kantinleri ihale usulüyle işletmelere verilmektedir. Okul kantinleri okul aile birliği ile ihale kararı aldıktan sonra gerekli işlemler yapılarak ihaleye çıkartılır. Kantin işletmeciliği yapmak istiyorsanız, ilk yapacağınız iş ihale ilanlarını takip etmek olacaktır. İhaleye çıkan okulların ihale şartnamesinde istenilen belgeleri hazırlayıp ihaleye katılacaksınız. İhaleyi alırsanız kantin işi sizin oluyor. Ancak ihalelere başvuru yapabilmek için bazı şartlar aranmaktadır. Şimdi o şartlar nelermiş onlara bir göz atalım.
 

İhaleye başvurmak için gereken şartlar

TC vatandaşı olmak , Sabıka kaydı bulunmamak, Başka bir okul kantini işletiyor olmamak , Şirket, vakıf, dernek olarak başvurmamak, Öncelikli olarak kantin işletmeciliği ustalık belgesi,yoksa kantin işletmeciliği kalfalık belgesi, o da yoksa iş yeri açma belgesi bulunmak.
 

Kantin işletmeciliği belgeleri nasıl alınır?

Kantin işletmeciliği belgelerini almak için, ilk iş olarak bağlı olduğunuz il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerine başvurmanız gerekiyor. Buradan size kalfalık belge formu veriliyor. Bu formu doldurup çıraklık eğitim merkezine veriyorsunuz ve girişinizi yaptırıyorsunuz. Kantincilikle ilgili bazı sınavlardan geçip kalfalık belgesini alıyorsunuz. Daha sonra sıra ustalık belgesini almaya geliyor. Aynı işlemleri ustalık belgesi içinde yapıyorsunuz ve yapılan sınavda başarılı olursanız ustalık belgesine de sahip oluyorsunuz. Bu belgeleri aldıktan sonra artık okul kantini ihalelerine başvurabiliyorsunuz.
 

İhale dosyasında aranacak belgeler

1. Tasdikli nüfus cüzdanı sureti ya da fotokopisi, 2. Son bir ay içerisinde muhtarlıktan alınmış ikametgah senedi, 3. Son bir ay içerisinde cumhuriyet savcılığından alınmış sabıka kaydı, 4. Öğrenim belgesinin tasdikli fotokopisi şartnamelerde belirtilen geçici teminatın yatırıldığını gösteren vezne makbuzu, 5. İhaleye katılacakların adına başka bir kantin olmadığına dair yazı (esnaf ve sanatkarlar odasından), 6. İhaleye katılacakların kantin işletmeciliği ustalık belgesi, yoksa sırası ile kantin işletmeciliği kalfalık belgesi ve kurs bitirme belgelerinden biri (öncelik kantin işletmeciliği ustalık belgesi olanlarındır). Not: Bu belgeler de illere göre ufak tefek farklılıklar görülebiliyor.
 

Kantin ihalesini aldıktan sonra

Kantin ihalesini aldıktan sonra yapmanız gereken ilk iş maliye kaydı ve bağlı bulunduğunuz il veya ilçedeki meslek odasına kaydınızı yaptırmaktır. Daha sonra almış olduğunuz kantin binasının fiziki durumunu çalışma şartlarına uygun hale gelecek şekilde düzenlenmeniz gerekiyor. Ayrıca elektrik, su, doğalgaz aboneliğini de üstünüze almanız gerekiyor.

Başarı için ipuçları

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Kaliteli bir hizmet vermek için güvenilir ve tescilli markalarla çalışmalısınız.
    • Yaptığınız işin insan sağlığı ile alakalı olduğunu unutmadan gerekli özeni göstermelisiniz.
    • Kantindeki çalışan kişilerin temizlik ve hijyen kurallarına uygun şekilde çalışmalarını sağlamalısınız.
    • Öğrencilerle iyi bir iletişim kurmaya dikkat etmelisiniz.
    • Okul kantinlerinin denetlendiğini de unutmayarak kantindeki temizlik, gıdaların kalitesi, kantinin çalışma şartlarına uygunluğu konularında sürekliliğe dikkat etmelisiniz.

[/dcs_ul_list]

[hana-code-insert name=’orta’ /]

6 thoughts on “Kantin Açmak”

  1. Ben açıköğretimden 4 yıllık işletme mezunuyum belgemi getirsem kantin işletemez miyim? illa ustalık kalfalık belgesimi almalıyım.

  2. bu nasıl bir saçmalık!!! ehliyet verip trafiğe canavar sokmak 3 ay kantin ustalık belgesi almak 5 yıl gariplikler ülkesi

  3. gerçekten çok kaarlı bir iş bizim lisenin kantini iyi para kaldırıyor.EYER AÇMAK İSTİYORSANIZ LİSELERDE AÇINIZ YADA MERKEZ İLKOKULLARINDA

  4. Üniversite mezunu olmayan hiç zorlamasın ustalık belgesini alması en iyi ihtimal o da ultra başarılı olursa 4 yıl bu arada kalfalık belgesi bir işe yaramıyor ihalede karşındakilerden birinde ustalık belgesi varsa ihale direk ona veriliyor katılamıyorsun bile..

  5. turgut çevik

    bakkal market tekel bayii kuruyemiş dükkanı ve tüm gıda pazarları iş yeri açma ve ustalık belgesi şu an iş yerim olmadığı için kiralıktır. 2001 yılında milli eğitim bakanlığından alınan bu belgem türkiyenin her yerinde geçerlidir. iletişim 0.543.566.81.82 den yada [email protected] dan ulaşabilirsiniz. hayırlı kazançlar… 0.543.566.81.82 turgut çevik

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top