İnek Yetiştiriciliği

Bir kimsenin inek yetiştirmesi için pek çok sebep vardır. Tabi bunların başında temel besin maddeleri olan süt ve et gelmektedir.

Günümüz ekonomisinde birçok aile kendi kullanımları için inek yetiştirmeye karar veriyor. Ailenizin ihtiyaçlarına cevap vermek niyetindeyseniz ya da sürü yetiştirip satmak; işte size arazi seçiminden hayvan seçimine kadar nasıl inek yetiştirilebileceğine dair en önemli noktalar:

 

Nasıl Başlanır?

1-Bir iş planı yapın: Her zaman olduğu gibi ne iş yaparsanız yapın etraflıca düşünülmüş bir iş planı yapmalısınız. Kendiniz ve içine girmek istediğiniz endüstri için SWOT analizi yapın. Kısaca bahsetmek gerekirse bu analize göre işin Zayıf-Güçlü yanlarını tespit etmeli ayrıca piyasada bulunan fırsat ve tehlikeleri etüt etmelisiniz. Herhangi bir soya bakmadan ne tür inekler yetiştirmek istediğinize ve ne tür bir çiftlik işletmek istediğinize karar verin.

 

2-Küçükten başlamayı unutmayın: Çiftliğinizi aldıktan sonraki 2 yıl boyunca paranızı harcamayın. Eğer tamir gerektiren şeyler olursa, çit ya da tesisle ilgili tamirlere öncelik verin. Ahırı ya da evi yenilemek gibi konuları ise sonraya bırakın. Makineleri yeni değil ikinci el alın. İlk etapta ihtiyacınız olan ekipmanları ve diğer unsurları almalısınız, kendi istediklerinizi değil. Tesisinizi büyüttükçe istediklerinizi 5-10 yıl içinde alacaksınız zaten. Düşük maliyetli üretici olmayı amaçlayın ve çabalayın ki bu aslında para kazanmanın en kesin yoludur ve eğer pek fazla paranız yoksa bir başlangıç yapmanın da en iyi yolu.

 

3-Gelecek 10-30 sene boyunca sığırlarınızı yetiştirebileceğiniz arazide konuşlanın: Bu önemli çünkü, alışkın olduğunuz ya da gerçekten sevdiğiniz, hayvanlarınızı yetiştirebileceğiniz güvenli bir lokasyon bulmanız gerekli. Lokasyon seçiminde öne çıkan iklim, mevsimsel değişiklikler, piyasalar, bitki örtüsü ve topoğrafya gibi faktörler her yere göre değişiklik gösterecektir.

 

4-Hangi Bölgede konuşlanacağınızı belirledikten sonra, satışa çıkmış uygun bir alan bakmalısınız: Duruma göre, almak isteyeceğiniz yer için ön ödeme yapmanız gerekeceğini, kredi için başvurabileceğinizi akılda tutun. Eğer bu araziyi almak istediğiniz zaman elinizde yeterli paranız olmazsa;

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Yüksek nüfuzun olduğu yerlerdeki arazi fiyatları yükselmeye eğilimlidir.

[/dcs_ul_list]

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Ayrıca, bomboş bir araziyi alıp rüyalarınızdaki çiftliğe çevirmeye çalışmaktansa, içinde ekipmanları ve tesisi bulunan, etrafı çitlerle çevrilmiş hazır çiftlikleri almanız şiddetle tavsiye edilir.

[/dcs_ul_list]

 

5-İlgilendiğiniz arazi hakkında daha fazla bilgi edinin: Arazinin toprak tipine ve bitki örtüsüne dair detaylı bilgi edinebilmek için yerel imar ve yerleşimden sorumlu ofisle bağlantıya geçin. Ayrıca stoklama oranı, taşıma kapasitesi, otlatma alanlarının doğal olup olmadığını, inek piyasasında talep ve benzeri konuların üzerinde de fizibilite çalışması yapılmalı. Diğer yandan çevredeki müstakbel komşularınızı ziyaret ederek onlarla konuşun. Çoğu zaman komşularınız resmi bir ofisin sunacağı bilgilerden daha fazlasını öğrenmenizi sağlar.

 

6-Araştırmasını yaptıktan sonra, teçhizat, ekipman ve makine ihtiyaçlarınızı alın: Neye ihtiyacınız olduğunu (neyi istediğiniz değil) tespit ettikten sonra, işletmenizi ve mali pozisyonunuzu analiz edin ve halihazırdaki tesis için başka hangi makine ve ekipmana ihtiyacınız olduğunu belirleyin. Çit duvarı, sulama tesisi, yemlik balyaları diğer tüm mallardan öncelikli olarak düşünülmeli. Bir traktör, otların kesimi için bir alet, römork, işleme teçhizatı da ayrıca önemli.

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Eğer bir mandıra işlemeyi seçtiyseniz, sağımhane yanında birçok araca ihtiyacınız olacak. Ek olarak yavrulama tesisi ve ineklerin sağılmadıkları zamanlarda duracakları buzağı ahırı da gerekli.

[/dcs_ul_list]

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Sağım için kullanılacak sisteme karar verdikten sonra düşünmeniz gereken birçok başka unsur da olacak. İlk olarak inekleriniz sağılmadan önce neye alışkın olduklarını bilmelisiniz. Aynı sistemi devam ettirmek en iyisidir. Eğer onları kendiniz yetiştirecekseniz, sizin durumunuzda en iyisinin hangisi olduğuna karar vermek için farklı sistemleri araştırın.

[/dcs_ul_list]

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Eğer yalnız otlama usulüne göre bir çiftlik işletmek istiyorsanız, tüm ihtiyacınız olan sığırlarla, çit duvarı, birkaç baraka ve su kaynağı. Eğer, kış mevsimindeki beslenme ihtiyaçları için ekstra para harcamaya hevesliyseniz ineklerinize tahıl da tedarik etmelisiniz. Ya da besi ünitesi istiyorsunuzdur. Beklentileriniz de buna göre değişecektir. Ne demişler ‘ne kadar ekmek o kadar köfte’.

[/dcs_ul_list]

 

7-Bütçe ve hedefinize göre yetiştirmek istediğiniz büyükbaş hayvanların tipine karar verin: En popüler tercihler ya bir mandıradır ya da sığır yetiştiriciliği. Unutmayın bir mandıra işine girişmek ve bu iş için inekler yetiştirmek daha fazla zaman ve para harcanmasını gerektirir. Ayrıca, bu iş hukuki mevzuata göre de daha fazla ekipman gereksinimine zorlanmaktadır.

 

8-Yetiştirmek istediğiniz damızlık tiplerini araştırın: Hedeflerinize paralel olacak damızlık tipini belirleyin. Kendi hoşunuza giden yahut sevdikleriniz üzerinden bu yola çıkmayın.

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Eğer iyi cins ve işte kullanılmak üzere olmayan sığır üretimiyle ilgileniyorsanız; Hereford sığırı, kızıl inek, kısa boynuzlu sığır, İskoç atı ve British Whiteare, uysallıklarıyla bilinen türlerdir.

[/dcs_ul_list]

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Eğer, sizin bulunduğunuz bölgedeki talep doğrultusunda inek yetiştirmek konusunda ısrarcıysanız, seçeceğiniz bu hayvan tipi konusunda çok dikkatli olun. Eğer süt sığırcılığı yapmak istiyorsanız, bunun için en çok verim alınan hayvanlar; Siyah alaca sığır, Jersey and Brown Swiss, Guernsey ve Ayrshire en popüler seçenekler.

[/dcs_ul_list]

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Birkaç inek ile başlangıç yapın. İlk etapta heyecanla çok inek almayın. İyi inekler satın alın ve çok iyi uyum sağladıklarında, kıvama geldiklerinde ve annelik konusunda geliştiklerinde beslenmelerini bir sisteme oturttuktan sonra yenilerini almayı düşünmelisiniz. Sakın zayıf ve çökmeye yakın hayvanları almayın. Eğer, buzağılarını satmak için 2 sene beklemeyi isterseniz, henüz doğurmamış genç inekler bir seçenek olabilir. Ya da yavrusuyla birlikte bir inek alabilirsiniz ve zaten bir ay ya da 2 ay içinde yavrusunu satarsınız ve annesinin yeni bir yavru doğurması için yine birkaç ay beklersiniz. Tecrübeli ineklerin yönetilmesi yavrulardan daha kolaydır.

[/dcs_ul_list]

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Eğer yalnız 4 – 5 dişi hayvanınız varsa o vakit bir boğa almaktan çekinmelisiniz. En az 10 ineğiniz var ise ya da suni döllenme yöntemini kullanmayı istemiyorsanız bir boğa almayı düşünebilirsiniz. Eğer yalnızca 2 ya da 5 ineğiniz varsa suni döllenme, tüm ineklerinizin yavrulaması için en ucuz ve uygun yöntemdir ancak her zaman efektif değildir. Eğer SD kullanmayı istemiyorsanız, bir boğa kiralayabilir ve başka bir büyükbaş hayvan üreticisi ile anlaşıp ineklerinizi birkaç hafta çiftliğinde misafir ederek kendi boğasıyla döllenmesini rica edebilirsiniz.

[/dcs_ul_list]

 

9-Seçtiğiniz hayvan için gerekli olan en uygun mera miktarını belirleyin: Sahip olduğunuz arazinin yeterli olup olmadığına ya da ek mera satın almaya ya da kiralamaya karar verin.

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Hayvanlarınız için kendinizin mi ot yetiştireceğinize, yoksa satın mı alacağınıza karar verin. Finansal anlamda karşılayabileceğiniz en iyi otlak olduğunda emin olun.

[/dcs_ul_list]

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Besleme maliyetinin, bir çiftlik işletme maliyetinin neredeyse yüzde 26’sına denk geldiğini unutmayın. Yaz aylarında yeterli alana sahip olmak, bu maliyeti önemli ölçüde azaltacaktır. İyi kalite ot kullanmanın da size katkısı olacaktır. Ot satın alarak ya da yetiştirerek borç batağına girmek istemiyorsanız, kış mevsimi için otlatma konusunda planlamanızı yapın. Elbette kışın otlatma şartları bölgeden bölgeye değişecektir o nedenle seçimleriniz konusunda dikkatli olun.

[/dcs_ul_list]

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Finansal, mali kayıtlarınızı sıkı tutun. Yavrulama, aşılama, satın almalar/satışlar ve işletmenizdeki varlıklara dair ticari kayıtlarınızın her kalemini en baştan tutun. En önemli kayıtlar sizin mali kayıtlarınız çünkü bu kayıtlar sayesinde çiftliğinizin size kazandırdığını mı yoksa kaybettirdiğini mi göreceksiniz.

[/dcs_ul_list]

      [dcs_ul_list type=”accept”]

    • Her şeyden önemlisi Eğlenin!

[/dcs_ul_list]

 

 

İpuçları

1-Plan, plan, plan! Herhangi bir cins hayvana bakmadan önce, ne tip bir büyükbaş hayvan aradığınıza karar verin. Ne tip bir çiftlik istediğinize ve nasıl işletmek istediğinize karar vermeden önce, güçlü-zayıf yanlarınızı, piyasadaki fırsat ve tehditleri yazın! Bütün olarak baktığımızda bu sektörde neleri yapmaya kadir olduğunuzu baştan görebilmeye çalışın.

2-Ufaktan başlayın. Yalnız birkaç inekle başlayın ve tecrübe edindikten sonra işinizi büyütün.

3-İlk defa yavrulayan buzağılarınızı elde tutmayın çünkü bunlar yaşlı ineklerin yavruları kadar verimli olmazlar.

4-Bir boğa almaktan mümkün olduğunca kaçının. Suni döllenme özellikle bir öküz tutmak maliyetli ve bakımı zor ve tehlikeli olduğu için icat edildi.

5-Yemlerinizin besin değerini test edin. Hayvanlarınızın besine en çok ve en az ihtiyacı oldukları zamanları bilin.

6-Çit, su ve yem öncelikli ihtiyaçlardır ve siz hayvanları almadan evvel temin edilmesi gereklidir. Bölgenizdeki en iyi sulama alanlarını kullanın, örneğin kış mevsim şartlarının 4 -6 ay hakim olduğu bölgelerde haznelerinde ısıtma sisteminin de olduğu otomatik sulama yöntemi en iyisidir.

7-Hayvanların su kaynağına her vakit erişimleri olduğundan emin olun. Kışın suyu buzlanma ihtimaline karşı sürekli kontrol etmelisiniz.

8-İhtiyacınız olandan daha fazla ot alın. Çok fazla ota sahip olmak diye bir şey yoktur. Sürekli azalan bir ihtiyaç kalemi olduğunu unutmayın.

9-En iyi cins hayvan diye bir şey de yoktur. En çok ilginizi çeken hayvanı ya da size iyi kar getireceğine inandığınız hayvanı alın. Piyasa talebine ve yaşadığınız bölgenin özelliklerine göre seçim yapmak sanırım en doğrusu olacaktır. Örneğin sıcak, nemli bir bölgede yaşıyorsanız o vakit Brahman’ı tercih edebilirsiniz.

10-Hayvan alım-satımlarınızda, hayvan yetiştiriciliği le ilgilenen resmi kurumların belirlediği standartları sağlamanız önemli. Özel anlaşmalarınızda en sağlıklı hayvanı almaya bakın. Hayvanın adaptasyon, atiklik, denge ve istenilen karakteristik özelliklerini göz önünde bulundurarak satın almanızı yapın.

11-İhtiyacınız olanı alın, istediğinizi değil!

12-Herhangi bir sağlık probleminde yerel veteriner hekimlere hızlıca ulaşabilmeniz için kontak bilgilerini alın. Kendi başınıza acil durumların altından kalkamazsınız.

13-Yerel veterinerlerle sürü hayvanlarının sağlık programları ve teşvikler hakkında konuşun. Hayvanlarınızı almanızın hemen akabinde hemen iletişime geçilmeli.

14-Buzağılamadan, sağlığa, finansal kayıtlara kadar tüm verilerinizi sıkı kayıt altına alın. Database oluşturun.

15-Çalışmalarınızı mümkün olduğunca düşük maliyetle gerçekleştirmeye çalışın, tüm yıl boyunca bir otlatma programı gerçekleştirmeye çalışın. Mümkünse ineklerinizi kuru araziden uzak tutun ve onları tüm yıl boyunca merada tutmaya çalışın.

16-Kullanılmış ekipmanlar için yakınlarınızdaki bahçe satışlarından faydalanın. İyi anlaşmalar, kelepir mallar yakalamak için ilanlarda gözünüz olsun, yem dükkanlarına ve diğer yerlerdeki dükkanlara uğrayın.

 

Uyarılar

1-Çok sıska ve tümüyle hasta hayvanlardan uzak durun. Ucuza satılıyor ve iyileştirebilirim diyerek satın almaya kalkamayın, paranız ziyan olur.

2-Büyükbaş hayvanlar ağır ve hantal gözükmelerine rağmen sizden daha güçlü ve hızlı hayvanlardır. İnekler yeni doğmuş bebeklerini korumak istediklerinde oldukça tehlikeli olabilirler.

3-ASLA kayıtsız olmayın ve bir boğaya güvenmeyin.

4-Yapamayacağınızı düşündüğünüz işe yine de girişmeye kalkmayın.

5-Murphy kanunlarını unutmayın. Her şey, en olmadık şekilde olabilir, olacaktır.

6-İlk 2 yıl içinde, paranızı yeni ekipman almak ya da en pahalı işleme makinelerini almak için harcamayın. Düşündüğünüzden daha kısa zamanda iflas edersiniz.

7-Borçtan olabildiğince uzak durun.

8-Büyükbaş hayvan yetiştirmek öyle hafta içi 9-5 çalışacağınız öylesine bir iş değildir. Bu iş 24/7/365 günlük bir iştir. İnekler sizin doğum gününüzün ya da yılbaşı ne zaman olduğunu bilmezler.

9-İnek yetiştiriciliği, tüm zamanların en zorlu ve yorucu işidir. Çok streslidir, kan, ter ve gözyaşı vardır hatta bu işe başlamadan bunları göze almalısınız.

[dcs_postbox id=”2017″ type=”medium-225″ words=”12″ /][hana-code-insert name=’orta’ /]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top