İş Dünyasında Yeni Trendler

Her yeni senenin başlangıcında, geçmiş senenin iş süreçleri ve eğilimleri üzerine analiz yaparak aynı zamanda güvenilir yazılı basındaki yazarlardan ve ekonomistlerin beklentilerini öğrenmeye çalışırız. Tüm bu çaba sayesinde, uluslararası iş toplumunu, hangi trendlerin etkileyeceğine dair bir kanıya varıyoruz. Bu sene için, fark ettik ki 2013’teki iş piyasasının temellerini 5 temel eğilim belirleyecek. Beraber bakalım;

1) Rekabet – İş Birliğine Karşı

Ezeli rekabet ve uyumu yakalamak için iş camiasındaki değişikliklerle mücadele etmenin önemi artıyor. Diğer bir deyişle, rakiplerimiz ile el sıkışma zamanı. Bu da demek oluyor ki, güvene ve genel amaca dayalı olarak birlikte yürütülebilecek projeler geliştirmek. Bu bir ortaklık yapmak anlamına gelmiyor, çok daha basit ve efektif bir yapıyı ifade ediyor. İnsanlar aslında sevdikleri işleri doğru olarak yaparlar, her iki tarafa da kar vaat eden ortak bir projede çalışmak gibi. Ortak bir amaçları vardır ve yeni piyasalara girmek, yenilik geliştirmek için birikimlerini paylaşırlar.

 

2) İş Süreçlerinin Farklılığı ve Çeşitliliği

Online satış yapan perakendecilerin büyük çoğunluğu, kaliteli bir ürün satmak ve iyi teknik servis desteği sunmanın piyasada iyi bir konum sahibi olmak için yeterli olmadığını çoktan anladılar. 2013’te e-dükkanlar yalnızca ürünleri vitrinde sunmakla kalmayacak aynı zamanda bir sosyal klüp, bir öğrenim yeri, eğlence kaynağı gibi çok yönlü fonksiyonları da üstlenecekler. Ürünlerin ‘terzi yapımı’ gibi kişiselleştirilmesi de ayrıca 2011’den bu güne cazibesini koruyan bir iş trendi.

 

3) Küresel Devinim ve Özerklik

İnsanların artan şekilde, bulundukları yer ile olan etkileşimleri azalmakta. Eylem ve hareket özgürlüğü günlük hayatımızın temel bir parçası haline geldi. Mobil telefonlar, cihazlar, online ödeme sistemleri artık bir sürpriz değil ancak, her yerden her zaman çalışabilme kabiliyetinin artması yeni yeni alıştığımız bir durum. Bilim insanlarının ortak kanısına göre, bu mobil olma özgürlüğü emek piyasasına da sirayet edecek ve gün geçtikçe daha fazla insan ofislerden sıyrılarak uzaktan çalışanlar kervanına dahil olacak.

4) 2013’te Kazanmak için İnfografik !

Bilgilerin sunumunda grafik format kullanmak son zamanlarda, hem kitle iletişim araçları hem de iş dünyasında inanılmaz oranda popüler hale geldi. Ne kadar yararlı ve kolay olduğu kanıtlandı. Yeni jenerasyon bu sisteme o kadar alışkın ki, 20 ila 30 yaşları arasındaki aktif kimseler text formatındaki bir bilgiyi anlamakta zorluk çekiyorlar. Hatta firmalar, çalışanları için hazırladıkları talimatlarda grafik kullanmak zorunda kalıyorlar ve bir kimsenin karmaşık bir bilgiyi müşteriyle paylaşmak durumunda kaldığı zamanlarda, örneğin akıllı telefon sistemini kullanmanın avantajlarından bahsederken içeriğin görsel sunumu kesinlikle elzem hale geldi.

 

5) Beşeri Felsefeye Karşı Firma Felsefesi

Yatırımcılar ve ortaklar artık büyük ancak sıradan işletmelerle anlaşmak istemiyorlar. Bu anlayıştan ötürü gün geçtikçe daha fazla firma, felsefelerinde ve iş modelinde revizyona yönelerek daha açık, şeffaf ve samimi bir yapıya dönüşüyorlar. Firmalar, basit üretim modelinden uzaklaşarak, sosyal ve ekonomik problemleri çözebilecek, çevre dostu ‘yeşil’ teknolojiler geliştirebilecek ve sosyal sorumluluk projelerine başlayabilecekleri iş partnerleri arıyorlar.

[hana-code-insert name=’orta’ /]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top