Akıllı Kıyafetler: geleceğin bilgisayarlı giysileri

Teknolojiyle birlikte giyim sektöründe de birbirinden şaşırtıcı inovasyon fikirleriyle karşılaşmaya başladık. Akıllı giysiler bu inovasyonların en güzel örneği.

90’lı yıllarda MIT araştırmacıları Thad Starner, Bradley Rhodes ve Steve Mann bilgisayarlı giysiler giyerek saybörg öncüleri oldular ve üzerlerini bilgisayarlarla donattılar; sırt çantalarında bilgisayar, ellerinde klavye, üzerlerinde kamera ve görüntü akışı sağlayan gözlükler. Neyse ki teknolojiyle bilgisayarlar minyatürleşti kablosuz ağ yagınlaştı, bilgisayarlı giysiler üretildi; Google Glass, Sony’nin SmartWatch’ı, Fitbit ve sensörlü giysiler. Geçenlerde gazetelerin baş sayfalarını Apple’ın bilgisayarlı kol saati söylentileri süslüyordu. Bilgisayarlı giysiler gitgide hayatımıza sızıyor. Ve yakın gelecekte giysiler bilgisayarlarla doatılmış olacak.

 

Bilgisayarlı giysi teknolojisinde geleceğe ışık tutan üç inovasyon şöyle:

 

Elektronik Pamuk

Birkaç üniversite laboratuvarı pamuk lifleriyle dokunmuş transistörler (bilgisyarların yapı taşları) üretti. Cornell Üniversitesi Nanoteknoloji Tekstil Labporatuvarı mühendisleri pamuğu altın nano partiküllerle ve iletken bir polimer tabaka ile kapladılar. Şimdiye dek konseptlerini ispat edebilmek adına sadece basit devreler yapabildiler. İlk uygulamalar itfaiyeciler için sensörlü giysiler veya hayati bulguları ölçen tişörtler olacak. Laboratuvar direktörü Juan Hinestroza’ya göre “Tişörtünüzdeki lifleri ve liflerin birbirleriyle bağlantılarını düşünün tamamı bilgisayardan olacak ne kadar büyük bir bilgisayar gücünüz olacağını hayal edin.“

 

 

Esnek Silikon

İllinois Üniversitesi’nde nano bilimci John Rogers bilgisayar çiplerindekine benzer ultra ince silikon devreleri çok elastik bir yüzeye basacak bir metod geliştirdi. Böylece bu devreleri cildinize çıkartma şeklinde yapıştırabileceksiniz. İnsan saçının beşte biri inceliğinde elektronik bileşenler taşıyan geçici bir dövme düşünün. Kullanım alanları çok geniş; güneşe çıkmanız gerektiğini söyleyen ya da vücutttaki enfeksiyonları haber veren implant sensörler. Rogers MC10 adı verilen bir şirketle anlaşarak Reebok için atletik performansı artıracak bir bilgisayarlı giysi üretmeye başladı.

 

 

Sizin Tasarlayacağınız Elektronik Giysiler

Örgü ve dikiş insanların evlerinde sürekli yaptıkları bir iştir. Gelecekte bilgisayarlı giysileri de evlerimizde üretebileceğiz. Adafruit Endüstrinin geliştirdiği FLORA isimli minik bilgisayar, elektronik giysi projelerinin beyni ve satışa sunuluyor. Mesela bu bilgisayarla bulunduğu çevreye göre renk değiştiren bir giysi yaratabileceksiniz veya akıllı bir kravat. Bilgisayarlı giysilerde ilginç tasarımlar oluşturabilmek için sanatçıların da teknolojiyi es geçmemesi lazım.

Giyim sektöründe başka ne gibi ilginç inovasyonlarla karşılacağız bilinmez ama daha çok şaşıracağımız kesin.

[hana-code-insert name=’orta’ /]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top