Yaratıcı Fikir Örnekleri

Ekonominin canlı olduğu dönemlerde, projeleriniz için kaynak bulmak kolaydır. Çünkü pek çok yatırımcı, elindeki fazla kaynağı, herhangi bir projeye yatırmaktan çekinmemektedir. Bu aşırı yatırım dönemleri, balıkları fazla yem vermekten çatlattığımız dönemlere benzemektedir. Bu dönemde çoğu zaman, gerekli olan disiplin kaybolmakta ve sonuçta yatırımlar toplu halde çökmektedir. 2002 yılında, “dot.com’a hücum” ile mantıklı mı değil mi diye bakılmadan, internet üzerinden yapılacak her türlü projeye kaynak aktarılmıştır. Dünyadaki bütün işlerin internet üzerinden yapılabileceğini düşünen kişiler ise bu şirketlerin iflası ya da hisse senetlerindeki büyük düşüşler sonucunda ciddi zarara uğramıştır. Einstein’ın dediği gibi “Dehanın ve aptallığın farkı, dehanın sınırlarının olmasıdır.”

Ekonominin yavaş olduğu dönemlerde ise kaynakların sınırlı olması, yaratıcılığın önünde bir engeldir. Yeni bir proje için bahane her zaman hazırdır: “Bu projeyi hayata geçirecek kaynağımız yok.” Oysa kaynak olmaması yaratıcılığa engel değildir.

Çöpten Oyuncak

Arvind Gupta bir Hindistan vatandaşıdır. Ülkesinin en önemli problemi; herhangi bir proje için kaynak bulunmasına engel olan fakirliktir. Buna rağmen, hayatını çocukların eğitimine adamış olan Gupta, ekibiyle beraber, çöplerle basit bir oyuncağın nasıl yapılacağını öğretmekte ve pek çok eğitici kitaba ücretsiz olarak ulaşılmasını sağlamaktadır. Gupta’nın elinde var olan: çer-çöp ve öğrenme azmidir.

Micro-Finansman

Bir diğer ilginç örnek ise Kiva’nın kurduğu “www.kiva.org” tur. Kar amacı gütmeyen bu organizasyon, dünyanın her yerinden micro-finansmana ihtiyaç duyan yatırımcılar ile onların işlerine yatırım yapmak isteyen finansörleri buluşturmaktadır. Finansörler bu desteklerinin sonunda, yalnızca ödedikleri parayı geri almakta, herhangi bir kar elde etmemektedir.

Bugüne kadar, 12.000’den fazla finansör ile 2.500’den fazla yatırımcıya kaynak bulunmuştur. Bu, Türkiye’ye örnek olabilecek bir organizasyondur. En azından micro-finansmana ihtiyacı olan pek çok kişi, Kiva’dan kaynak bulup hayatlarını değiştirebilir. Şirketlerimiz de kaynaklarının az olduğu dönemlerde, yaratıcı projeleri bulup, kaynak olarak değerlendirebilirler.Girişimcilik fikirlerini bu şekilde hayata geçirebilirler.

[hana-code-insert name=’orta’ /]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top