Sıradışı İşler: Çekirge Çiftliği Kurmak

Avrupa’daki petshopların büyük ilgi gösterdiği çekirgeleri yetiştirmek için arkadaşlarıyla birlikte çekirge çiftliği kuran Antalyalı Selami Gökgöl, Avrupa’dan ayda 72 bin dolarlık sipariş alıyor

Antalya’da yer alan Kurşunlu Köyü’ne 3 arkadaşıyla birlikte farklı bir yatırım yaparak çekirge çiftliği kuran Selami Gökgöl, 350 bin TL’lik yatırımının karşılığını hemen almaya başladı. Tanesini 6 sentten Avrupa’ya ihraç ettiği çekirgeler için Gökgöl’e ayda ortalama 72 bin dolarlık sipariş geliyor. Çekirgeye yönelik gösterilen yoğun talebe yetişmekte zorlandığını belirten Gökgöl, ancak 24 bin dolarlık çekirge satışı yapabildiğini söyledi.

72 bin dolarlık talep

Farklı bir yatırım alanı belirleyerek Antalya’nın merkeze bağlı Kurşunlu Köyü’ne 350 bin TL değerinde çekirge çiftliği kurarak, aynı zamanda ülke genelinde bir ilke imza atan Selami Gökgöl, kısa zamanda Avrupa ülkelerine ihracata başladı. Şimdilik sadece 24 bin dolarlık canlı çekirge satışı yaptıklarını belirten Gökgöl, buna karşın aylık 72 bin dolarlık taleple karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Avrupa’daki petshopların büyük ilgi gösterdiği çekirgelerin tanesi ise 6 cente satılıyor.

Satışlar petshoplara

3 arkadaşı ile birlikte 350 bin TL’lik yatırım yaparak, Kurşunlu Köyü’ne çekirge çiftliği kuran Selami Gökgöl, aynı zamanda profesyonel bir rehber. Almanya’dan getirdiği damızlık çekirgeleri çiftleştirerek, çoğalmalarını sağlayan Gökgöl, Avrupa’daki petshoplardaki iguana, kertenkele, bukalemun, kurbağa, kaplumbağa ve bazı yılanların, çekirge ile beslendiğini belirterek, yetişkin bir çekirgenin protein özeliği açısından, yarım kiloluk dana kıyma ile aynı özeliği taşıdığını söyledi.

Konserve çekirge talebi

Çekirgelere gösterilen talebin yoğunluğundan bahseden Gökgöl, en fazla talebin Almanya, Hollanda ve Avusturya’dan geldiğini belirterek “Haftada 300 bin çekirge talebi geliyor ancak bunun 100 bin kadarını karşılayabiliyoruz. Gelen talepleri karşılamak için bir dönem damızlık çekirgeleri bile satmak zorunda kaldık.” dedi. Teşvik olması halinde çiftliğin kapasitesini arttırmayı planladıklarını belirten Selami Gökgöl, öncelikli hedefin canlı çekirge talebini karşılamak olduğunu sonrasında ABD’den gelen konserve çekirge talebine yöneleceklerini belirtti.

Günde 5 öğün yemek yiyorlar

Çekirgelerin günde 5 öğün yemek yediğini belirten Selami Gökgöl,”Çekirgeleri mısır, İngiliz çimi, karnabahar yaprağı, kepek, yulaf ve kamış ile besliyoruz. Yedikleri bu besinleri de çiftliğin bir başka bölümünde kimyasal ilaçlardan uzak bir şekilde yetiştiriyoruz” dedi.  Gökgöl ayrıca, çekirgelerin bir inekten daha fazla ot yediğini ve 2.5 dönümlük mısır tarlasını ortalama 1 haftada bitirdiklerini söyledi. 28-32 derece sıcaklıkta özel cam ortamında yetiştirilen çekirgeler için çiftlikte nem oranı % 40’ın altında özel çöl ortamı hazırlanıyor. Ayrıca Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, çekirge çiftliğini bağımsız statüde değerlendirmeyerek, arıcılık ve ipek böcekçiliği ile aynı statüde değerlendiriyor.

Dışkısını değerlendirecekler

Çekirge dışkısının gübre olarak kullanılmasının mümkün olmadığını belirten Selami Gökgöl, “Fakat çekirge dışkısının 1. Derece biyogaz üreteme için elverişli olduğunu tespit ettik. Dışkı analizini Türkiye’de yaptıramadığımız için analizi Almanya’da yaptırdık. Eğer çekirge dışkısı ile biyodizel üretirsek, bu halde ısınma maliyetinden tamamen kurtulmuş olacağız” dedi.
[hana-code-insert name=’orta’ /]

2 thoughts on “Sıradışı İşler: Çekirge Çiftliği Kurmak”

  1. ne zekalar var türkiyede gerçkten bu çiftlik işi gerçekten benimde aklıma yatıyor araştırıcam ve ilk ben başlıyacağım türkiyede hayvanın ismi sır 🙂

  2. berkan aslan

    bir sakallı ejderim ve bir tanede bukalemunum var. haftalık 45-tl lik sipariş veriyorum ( çekirge ve un kurdu )

    isteyince oluyor…. farklı fikirleri hayata geçirenleri tebrik ediyorum…

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top