10 Adımda Büyük Bir İş Kurmak

Pek çok yatırımcı yeni bir büyük iş başlatmanın hayalini kurar (Jim Shennan tarafından kurulan Strabucks ya da Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook gibi). Ancak büyük bir iş kurmak için bir fikirden fazlasına ihtiyacınız olacaktır.

Büyük bir iş için büyük şeylere de ihtiyaç duyarsınız. Doğru konsepti oluşturmak, doğru kişiler ve doğru kaynaklar ile irtibatta olmak, işinizin küçük bir fidandan, koca bir meşe ağacına dönüşmesini sağlayacaktır.

Nasıl Başlanır?

1-İş konseptinizi oluşturun, bu konseptin gerçek problemleri çözebilecek ya da ihtiyaç duyduğunuz insanlar ile iletişime geçmenizi sağlayacak, sizi rakiplerinizin önüne çıkartacak , küçük bir işten, milyon dolarlık işlere kadar size destekleyecek şekilde olması gerekmektedir. Bunu ister yeni bayilikler alarak, ister de yeni piyasalara yönelerek ( yurtdışındaki firmalara satış yaparak ) gerçekleştirebilirsiniz. Ancak başarılı bir şekilde yükseliş gösteren işlerin büyük olma ve başarılı bir firmaya dönüşme potansiyeli vardır.

2-İşinizin organizasyon şeklini belirleyin, anonim veya limited bir yapıda firmanızı kurabilirsiniz. Her biri farklı bir yasal düzenleme gerektirecektir. Borç ve kredi alma, teminat verme imkanlariniz her firma yapısı için farklıdır. Bu konularda uzman bir avukat tutun ve sizin işiniz için hangi firma yapısının daha avantajlı olduğunu belirlemesini isteyin. Bunu yaparken işinizin gelecekteki büyüme potansiyelini de göz önünde bulundurmasını isteyin.

3-Bir iş planı hazırlayın ve iş konseptinizi, avantajlarınızı, rakiplerinize göre üstün yönlerinizi, dağıtım modelinizi, ölçülebilir hedeflerinizi ve zaman çizelgenizi, bütçenizi, ilk üç ila beş yıl içinde hedeflediğiniz gelir miktarını bu planda belirtin. Ayrıca firmanızın pazarlama stratejisi, gelişim stratejisi, uzun vadede gelişim stratejisi ve yatırımcılar için çıkış opsiyonlarını da iş planınıza eklemeniz gerekecektir. Bir bankacı, muhasebeci veya bu konularda uzman bir kişiye danışırsanız, iş planınızın oluşturulmasında size fikir vereceklerdir.

4-İş planınızı ailenize, arkadaşlarınıza, yatırımcılara, ilgili kişilere sunun, bu şekilde başlangıç için ihtiyacınız olan ana parayı elde edebilirsiniz. Bu sayede, bütçenizin iki katı para elde edebilirsiniz, bu sizin beklenmeyen harcamalar, iş karışıklıklarına karşı tedarikli olmanızı sağlayacaktır.

5-Sunumunuz sırasında göstermek için, ürünlerinizden bir kaç parça numune, kullanacağınız yazılım programının bir demonstrasyonuna ihtiyacınız olacaktır, bu şekilde işinizi daha iyi anlatabilecek ve istediğiniz parayı daha kolay elde edebileceksiniz.

6-Yeni işinizi başlatacak bir firma ekibi oluşturun. Karşılayabileceğiniz en profesyonel ekibi işe alın, özellikle sizin çok fazla bilgi sahibi olmadığınız kritik konularda size yol gösterebilecek kişiler , oldukça faydalı olacaklardır. Elde edeceğiniz başarının mimarları bu ekip olacağı için, olabildiğince iyi elemanlar seçmeye dikkat edin. Bazı firmalar, başlangıçta işe aldıkları ekibe, şirket hisselerinden kar payı sunmaktadırlar, böylece hem işe bağlılıklarını hem de performanslarını garantiye almaktadırlar.

7-Yeni işinizi kurun ve operasyonlarınıza başlayın, böylece iş konseptinizin daha büyük ölçekte operasyonlar için de uygun olup olmadığını tespit edin. Bu süre zarfında, kısmen daha fazla müşteri tabanına ihtiyacınız olacaktır, böylece problemleri çözebilecek, beklenmeyen operasyonel sorunlarla karşılaşarak, kendi iş planınızı bu doğrultuda adapte edebileceksiniz. Bunların ardından, iş konseptinizin veya iş modelinizin daha yüksek potansiyelde operasyonlar için de hazır olduğunu görebileceksiniz.

8-İş modelinizi ve yeniden gözden geçirilip düzenlenmiş iş planınızı güvenilir girişimcilere şunun , böylece milyon dolarlık yatırımları da güvenceye almış olursunuz. Bu girişimciler daha çok sizin firmanızın büyüme potansiyeli üzerinde yoğunlaşacaklardır. Ayrıca 3-5 yıllık hedef kazanç beklentinizi de gözden geçirerek, yatırımlarının ne kadar süre içinde kendilerine geri döneceğini görmek isteyeceklerdir.

9-Tecrübeli bir yönetim ekibi işe alın, işe alacağınız bir CEO günlük operasyonel işlerin takibini gerçekleştirecektir. Bunu günümüzde pek çok firma talep etmektedir, özellikle işinize yatırım yapacak kişiler de , bunu sizden talep edebilirler. Unutmayın ki, siz kurucu olarak yine işleri takip edeceksiniz, ancak işlerinizin büyümesi ve kontrolü profesyonel bir ekip tarafından gerçekleştirilmelidir.

10-Büyüme halkasını tekrar edin, yatırım, tekrar yatırım ile büyüyen firmanızın kritik iş hacmine ulaşmasını takip etmeniz gerekecektir, aksi takdirde rakipleriniz bunu size alt etmek için kullanmak isteyeceklerdir. Firmanızın potansiyeli sürdürebilirlik noktasına kadar büyüdükten sonra, firmanız belki de halka açılma fikrini değerlendirecek ve büyümesini bu doğrultuda yürütmeyi düşünecektir.

[dcs_postbox id=”9203″ type=”medium-225″ words=”12″ /][hana-code-insert name=’orta’ /]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top