İş Görüşmesinde Nasıl Başarılı Olunur?

İş görüşmesinde başarıyı arayanlar için www.insankaynaklari.com’ un yaptığı bir anket bizlere çeşitli önerilerde bulunuyor.

Sadece iş hayatına yeni atılacak kişileri değil, yılların tecrübeli çalışanlarını bile sıkıntıya sokan işe alım süreçleri, günümüzde artık daha fazla önem arz ediyor. Bunun en önemli nedenleri ise günümüz iş dünyasındaki kalifiye eleman tercihleri, işsizlik oranının yüksekliği ve şirketlerin daha da profesyonelleşmesi olarak değerlendirilebilir. www.insankaynaklari.com’ un Mayıs ayı içersinde yaptığı 14 günlük anket bu konuda bizlere ışık tutuyor. Platin Dergisi için hazırlanan ve 1.734 kişinin katılım sağladığı anketten çıkan sonuçları, uzmanlar analiz etti.

Oranlar beklenenden yüksek

Ankette yer alan ilk soru bir yıl içersinde yapılan iş görüşmesinin sayısı. Ankete katılanlar genel olarak 1 ile 5 arasında iş görüşmesi yaptıklarını belirtiyor. Yüzde 12.69’luk kısım ise bugüne dek hiç iş görüşmesine katılmamış. Konuyu değerlendiren Unilever İnsan Kaynakları Müdürü Cezmi Özkunt, bu yüzde 12.69’luk kısma dahil olan kişilerin mevcut işlerinin olduğunu ve bu yüzden herhangi bir mülakata katılmadıklarını belirtiyor. Sabancı Holding İnsan Kaynakları Daire Başkanı Rıdvan Yirmibeşoğlu’na göre ise anket sayısındaki oranlar beklenenden yüksek. Rakamları 2002 krizi ile kıyaslayan Yirmibeşoğlu, katılımcıların üçte birinin 5 iş görüşmesi yapmasının bu yoğunluğun en bariz örneği olduğunu söylüyor.

Ön hazırlık konusunda çelişki

Yapılan araştırmada sorulan ikinci soru ise katılımcıların görüşme öncesi hazırlık aşamasıyla alakalı. Ankete katılan 1.734 kişiden sadece 619’u görüşme öncesi başvuruda bulunduğu şirketle ilgili ön bilgi topladığını belirtirken, katılımcılardan 214’ü hiç hazırlıksız görüşmeye gittiğini söylüyor. Bu soruyu analiz eden Finansbank İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hamdi Aydın, yanıtların gerçek yaşamla fazla bağdaşmadığını açıklayarak normalde mülakata gelenlerin hazırlıksız olduğuna vurgu yapıyor. Bu noktada Hamdi Aydın ile aynı düşünceleri paylaşan Rıdvan Yirmibeşoğlu, ankete verilen yanıtlarda katılımcıların yüzde 57’sinin ön hazırlık yaptığını belirtmesine rağmen bunun gerçek yaşamla uyum göstermediğini belirtiyor. Cezmi Özkunt, mülakat öncesi öncelikle gençlerin daha hazırlıklı olmasının internet teknolojisiyle yakından alakalı olduğunu belirtiyor.

Gerçeği kabul edenlerin oranı % 5.42

Ankete verilen en ilginç yanıtlar ise üçüncü soruda gizli. Bu soruda kişiye yapılan mülakat sonucunda neden işe alınmadığı soruluyor. Yanıt verenler büyük oranda işe alınmama gerekçesi olarak deneyim eksikliğini gösterse de katılımcıların yüzde 20’si reddedilmeyi kendileri dışındaki farklı nedenlerde arıyor. Unilever İnsan Kaynakları Müdürü Cezmi Özkunt, verilen yanıtlar arasında yer alan ‘diğer adaylar daha iyiydi’ seçeneğinin yüzde 5.42’lik orana sahip olmasının çok ilginç olduğunu vurgularken “Mülakatta en iyi adaylar tercih edilir. Fakat bu ankete göre bunu kabul eden kesim sadece yüzde 5.42. Bu yüzden daha alacağımız çok mesafe var” diyor. Finansbank İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hamdi Aydın, ankete katılanların işe alınmama konusunda verdikleri yanıtların gerçekle örtüşmediğini belirtirken, Yirmibeşoğlu ise başvuruda bulunan adayların ilanları tam olarak anlamadan, müracaat ettiklerini ve sonuçta bu nedenle işe alınmamalarının hem kurumları hem de başvuruda bulunan kişileri yorduğuna değiniyor.

Ücret sorusu en büyük sıkıntı kaynağı

‘Mülakatçıların soruları adaylara neden yönelttiklerini açıklamaları verimi arttırır’ diyen Can Bi, ücret konusundaki sorunun kişi ve kurum arasındaki beklentileri test etmeye yönelik olduğunu söylüyor. Müge Yalçın konuyla ilgili değerlendirmesi şu şekilde; “Ücret konusunda adayların yanıt verme konusunda sıkıntı çekmeleri şirketin tavrını bilmemelerinden kaynaklanıyor. İş kaygısı taşıyan kişinin bu soruya sağlıklı yanıt vermesi zor” Cezmi Özkunt da, ücret sorusunun mülakata katılan kişilerde sıkıntı yarattığını belirtirken kurumsal şirketlerde bunun asgari düzeyde olduğunu vurguluyor.

[dcs_postbox id=”5724″ type=”medium-225″ words=”12″ /][hana-code-insert name=’orta’ /]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top