En Başarılı Kadın Girişimciler

Kadın girişimciler,bilişimden tutun da moda ve kozmetik gibi birçok alanda büyük başarılara imza atmaktalar.Sizler için en başarılı kadın girişimcileri araştırdık.

Türk Kadın Girişimciler

Demet Mutlu

Türkiye’nin en güçlü moda e-ticaret sitesi olarak liderliğini sürdüren trendyol.com’un kurucu ortaklarından Demet Mutlu e-ticaret ve intenetteki başarılarıyla Fortune dergisinin “Dünya’nın en güçlü 10 kadın girişimcisi’’ listesine girmeyi başardı. Fortune dergisi Demet Mutlu için “Aynı anda çok iş yapmayı ileri seviyeye taşıdı. 19 aylık e-ticaret sitesi trendyol.com ayda 12 milyon ziyaretçi çekiyor, 4 milyon üyesi ve 350 çalışanı var. 1.000 marka ile iş birliği yapıyor.”diye bahsetti.

Arzu Kaprol (38)

Arzu Kaprol markasının yaratıcısı. Kaprol, 2009 yılını 4,5 milyon dolarlık satışla kapatmış. Bu rakamın beşte ikisi Arzu Kaprol markasından geliyor. Diğer beşte ikisi kurumsal işlerden, beşte biri de danışmanlık hizmetlerinden sağlanmış. Kaprol, 2010’da yüzde 100 büyüyerek, satışları 9 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. Yurt dışında ürünlerinin satıldığı mağaza sayısını ise 12’den 24’e ulaştırmayı amaçlıyor.

Hande Çaydaşı (35)

Bebeshop’un kurucusu. Çaydabaşı 2005 yılında ”bebeshop.com.tr”yi kurdu. Faaliyete geçtiği ilk yılın sonunda Bebeshop’un sattığı ürün çeşidi 500’e, üye sayısı 1500’e çıktı. İzleyen yıllarda bu rakamlar hep katlanarak arttı. Halen 8 bin farklı ürünün satıldığı ve 30 bin civarında üye sayısı olan sitenin geçen yılki cirosu 2 milyon liranın üzerine çıktı.

Aynur Özdemir

Tunceli’den Almanya’ya 1987 yılında giden ve temizlik işçisi olarak işe başlayan Aynur Özdemir Boldaz, buradaki başarısının ardından çalıştığı şirketin genel müdürlüğüne yükseldi. 2000 yılında kendi şirketi Forever Clean’i kuran Boldaz, Almanya’da 2 şirketin sahibi ve 150 kişi emrinde çalışıyor.  Boldaz, Almanya’da  aralarında büyük banka ve kiliselerin de olduğu çok sayıda kuruluşun temizlik işlerini yapmayı sürdürüyor.

Almanya’da adını duyurabilmek için Hıristiyan Demokrat Partisi’ne giren Boldaz, “Tanınan bir iş kadını olmaya başladım. 10 yılda 2 kez yılın iş kadını seçildim. Bu yıl da aday gösterildim. Ayrıca Alman Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın son 100 yıldaki tek yabancı üyesiyim” dedi.  Almanya’daki başarıyı Türkiye’ye de taşımaya karar verdiğini ifade eden Boldaz, bu amaçla 2009’da İstanbul’da bir Forever Clean’i kurduğunu söyledi.  Boldaz, “Almanya’yı temizledik ve temizliyoruz. Sırada Türkiye var dedik ve İstanbul’a geldik. 1.5 yıldır müdürleri eğitmekle meşguldük. Ardından Ankara’da bir ofis kurduk ve Bursa ile Antalya’da iş almaya başladık” dedi.

Gamze Cizreli

Gamze Cizreli, dokunduğu her yere hayat veren bir kadın. 4 yıl önce elinde hiçbir şey yokken hayatını yeniden çizmeye karar verdi ve bu başlangıç onu Türkiye’nin Kadın Girişimcisi olmaya kadar taşıdı.

Türkiye’de kadın olmak hele ki kadın girişimci olmak çok zor. Dünya Ekonomik Forum 2009 yılı ‘Gender Gap Raporu’na göre gelişmiş ve gelişmekte olan 134 ülke karşılaştırıldığında, Türkiye kadınların ekonomiye katılımı ve kadınlara yaratılan fırsatlar konusunda 129. sırada yer alıyor. Garanti Bankası da 2006 yılından beri kadınların iş dünyasında daha fazla yer alabilmesi için kadın girişimcileri hem finansal hem de danışmanlık alanlarında destekliyor. Bu anlamda Türkiye’nin dört bir yanında Kadın Girişimci Buluşmaları’nı düzenliyor, 2007 yılından beri de Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER)’le birlikte ‘Türkiye’nin Kadın Girimcisi Yarışması’nı yapıyor. Yarışmanın bu yılki birincisi BigChefs restoran zinciriyle Gamze Cizreli oldu. BigChefs’te geleneksel lezzetleri yeniden yorumlayan Cizreli, şu an 330 kişiye istihdam sağlıyor. 2009 sonu itibariyle yıllık cirosu 15 milyon TL. Elinde avucunda hiçbir şey yokken bu kadar kısa bir zamanda böylesine büyük bir ciro elde edebilmek dudak uçuklatıyor. 4 yıl önce hayatına sıfırdan yeniden başlayan Cizreli, genç yaşta başladığı girişimcilik öyküsünde, sanki elinde bir sihirli değnek varmışçasına açtığı her işletmeyle mekanlara popülerlik kazandırıyor. Onun öyküsü röportajda da okuyacağınız gibi biraz önsezinin biraz da yaratıcılığın azim ve çalışkanlıkla birleşince başarıyı nasıl getireceğinin en güzel resmini çiziyor.

Selda Arzun

İş hayatına bayramlık çikolata kutusu tasarlayarak başlayan ve daha sonra kurduğu Washa markasıyla iş kıyafetlerini modayla buluşturmayı amaçlayan Selda Eruzun’un başarısı, üniversiteye araştırma konusu oldu.

Washa tarafından yapılan açıklamada, Eruzun’un, 100 lira sermayeyle kurduğu Washa markasıyla İngiltere, Almanya, Kıbrıs ve Filipinler gibi ülkeler dahil 2.000′den fazla firmaya iş kıyafetleri tasarladığı belirtildi.

Selda Eruzun, açıklamasında, başarı öyküsünün Ankara Üniversitesi İşletme Fakültesi öğrencisi Ceyda Gazel tarafından tez konusu yapıldığını belirterek, şunları kaydetti: “Türkiye’de kadın girişimci olmak hâlâ çok zor. Kadınların kendilerine güvenmesi ve biraz sabretmeleri halinde başaramayacağı iş yok. Türkiye’de işsizlik sorununa çözüm bulunmak isteniyorsa devletin öncelikle kadın girişimcilere destek olması gerek. Kadının iş hayatına girmesi için teşvik uygulanmalı. Üniversite ve sanayi işbirliğinde projeler üretilmesi gerek. Tez çalışmasında Türkiye’de kadın girişimci olmanın zorlukları incelenecek.” Tez çalışmasıyla içinde girişim ruhu taşıyan fakat bir türlü harekete geçemeyen kadınlara örnek olmak istediğini anlatan Eruzun, “Tasarımcılığa başlamadan önce Türkiye’nin önde gelen bir GSM operatöründe yöneticilik yapıyordum. İstifamı verip çikolata kutusu tasarlamaya başladım. Kazandığım 100 lirayı tekrar işime yatırdım. Washa’yı 2005 yılında home ofis olarak kurdum.” dedi.

İlk başlarda üretim, iş takibi, tasarım gibi işleri kendisinin yaptığını anlatan Eruzun, “Zamanla siparişlere yetişemez hale geldim. Bugün 65 kişiye iş imkânı sunuyorum. Küresel krizde bizim ölçeğimizde firmalar bir bir çökerken biz yüzde 35 büyüdük. Ülker, Vatan Bilgisayar, Reina, Anadolu Grubu, Unilever gibi kurumlara ve yurtdışına iş kıyafetleri diktik.” ifadelerini kullandı. Türkiye’de klasik iş kıyafeti yerine modaya uygun renkli kıyafetler tasarladıklarını ifade eden Eruzun, iş kıyafetlerindeki tasarım ve kullandıklarını renklerin firmalara imaj kattığına işaret etti. İlk hedefinin Türkiye’de ortaya attıkları kurumsal moda kavramını yerleştirmek olduğunu belirten Selda Eruzun, “Daha sonraki hedefim ise yurtdışında yeni ülkelere açılmak. Washa’yı daha ileri taşımak, Türk kadınına örnek olmak istiyorum.” görüşlerini aktardı.

Türk kadınlarının girişimcilik örneklerinden sadece birkaçı bunlar.Örnek teşkil etmesi adına bir numune niteliğindeki yazımız için,değerli yorumlarınızı esirgemeyiniz.

[hana-code-insert name=’orta’ /]

1 thought on “En Başarılı Kadın Girişimciler”

  1. gül öztürk

    örnekler gerçekten çok güzel…birgün ben de kendi işimi kurabilir miyim diye düşünüyorum…teşekkürler

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top